238 четения

200 търновци искат да станат учители на фондация „Заедно в час“

ПОВЕЧЕ ОТ 200 ТЪРНОВЦИ ИСКАТ ДА СТАНАТ УЧИТЕЛИ В ПРОГРАМАТА „НОВ ПЪТ В ПРЕПОДАВАНЕТО” НА ФОНДАЦИЯ „ЗАЕДНО В ЧАС“. От септември близо 4000 души от цялата страна са заявили интерес към програмата за професионално и лидерско развитие на организацията. Тези цифри са почти двойно в сравнение със статистиката от последните години и значително надвишават миналата година, когато организацията отново отчете осезаемо увеличение на желаещите да стават учители. Кандидатстването за програма „Нов път в преподаването” продължава до 25 ноември на сайта zaednovchas.bg.
„Заедно в час“ вече 10 години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход.  Участниците в програмата получават специално разработени обучения, менторска подкрепа, учителска правоспособност, намиране на позиция в училище, възможности за кариерно развитие, полезни ресурси, професионални контакти и силни приятелства. „Заедно в час“ работи в региона на Велико Търново от 2017 г. През тази учебна година в областта преподават седем учители от програмата „Нов път в преподаването”. Те работят в шест училища, партньори на организацията във Велико Търново, Сухиндол и селата Кесарово, Поликраище и Джулюница. В областта продължават да преподават още и възпитаници на програмата от предишни випуски в различни населени места.
„Дистанционното обучение през пролетта промени много мисленето за работата на учителите. Много хора научиха колко отговорна и важна е тази професия – от своя опит, при подкрепата на своите деца вкъщи или от свои близки, родители или учители. Пандемията показа нагледно колко е важно учителите да не спират да учат и да се развиват. Всички кандидати за програмата на „Заедно в час” преминават през три етапа на подбор, преди да получат предложение за участие в програмата. Няма изискване кандидатите да имат учителска правоспособност – одобрените участници придобиват такава в рамките на програмата. Необходими са завършена минимум бакалавърска степен до 1 септември 2021 г., желание за работа с ученици, които имат нужда от повече подкрепа, и готовност за работа като учител на пълен работен ден за период от две години.
Фондация „Заедно в час” е неправителствена организация, която вече 10 години работи за осигуряване равен достъп до качествено образование за всяко дете. Създадена е  по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ и е част от глобалната образователна мрежа Teach For All.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *