365 четения

2020-а – най-успешната и вдъхновена година на „Джуниър бенд“

Хлапетата свириха с Графа и с Бигбенда на Пловдив

 

МНОГО УСПЕШНА И ЩАСТЛИВА ТВОРЧЕСКА ГОДИНА ИЗПРАЩА ПРЕВЪРНАЛИЯТ СЕ ВЕЧЕ В ЛЕГЕНДА ОРКЕСТЪР НА СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ „ДЖУНИЪР БЕНД“. Въпреки ограниченията, които пандемията от коронавируса наложи, въпреки дългото онлайн обучение, което за музикантите е крайно неефективно, децата на маестро Йордан Йорданов шестваха по сцените на България цяло лято. И се превърнаха в малките герои на голямото турне на Графа.
„След първата вълна, когато отвориха България, започнахме репетиции. Събрах хлапетата на 1 май с декларации от родителите, но въпреки тяхното съгласие свирихме навън – в двора на училището. Точно месец по-късно, на 1 юни, направихме и първия си концерт в парк „Дружба“. След това дойдоха баловете, на които ние свирихме и трите вечери“, разказва маестро Йорданов. И допълва, че точно в тези три бални вечери, докато Велико Търново изпращало своя пореден випуск абитуриенти, той започнал да крои планове за турнета и концерти.


Съвсем спонтанно с озвучителя Пламен Йорданов решили да направят запис на бенда и този запис стигнал до Графа. Два дни по-късно Влади Ампов се обадил на Йордан Йорданов и поканил „Джуниър бенд“ да подгрява участието му в Търново.
„Преживяването за децата беше като приказка. Още ми е трудно да намеря най-точните думи да го опиша – те по земята не стъпваха. И свириха така, както досега не бях ги чувал, но винаги така съм искал да свирят – вдъхновени и концентрирани“, допълва още Йордан Йорданов. И припомня, че двама от малките му музиканти са имали щастието да отпразнуват рождените си дни, докато са свирили на сцената с Графа.
Веднага след концерта дошла и покана от Графа „Джуниър бенд“ да го следва и в останалите градове от турнето му. Така момчетата и момичетата на СУ „Емилиян Станев“ се качили на сцените във Варна, Бургас, Стара Загора, Сливен, Сандански, Пловдив.
„В Античния театър в Пловдив свирихме два пъти това лято. Веднъж с Графа и втория път в началото на октомври, когато ни поканиха да участваме в концерта, посветен на 20-ия рожден ден на Бигбенда на Пловдив и на 65-ия рожден ден на БНР в този град. Отидохме пак като подгряващи звезди, но диригентът маестро Николай Гешев, като чу децата, каза, че те заслужават да бъдат на сцената редом до големите музиканти. И ние свирихме по време на концерта, не преди той да започне“, разказва Йордан Йорданов. И допълва, че между участията с Графа децата му са ходили на „Аполония“, свирили са в Царево, Приморско и Лозенец на събития, организирани от фондация „Духовно огледало“.
„Трябваше тази година да пътуваме на турне в Кавказ, Италия, Франция и Австрия. И четирите турнета се провалиха, но се случиха още по-хубави неща. Обикаляхме цяла България. Хората заобичаха хлапетата и те придобиха самочувствие. А и клипът, който пуснахме от откриването на учебната година, вече има над един милион гледания. Миналия ден музикантите от ПИФ го бяха споделили даже, което е сериозно признание“, усмихва се маестро Йорданов. И признава, че сега планове за догодина не прави. Което обаче не му пречи да продължава да мечтае смело за бъдещето на „Джуниър бенд“.
ДВАМА ОТ АБИТУРИЕНТИТЕ, КОИТО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ РАЗДЕЛЯТ С БЕНДА, ВЕЧЕ УЧАТ МУЗИКА. Гален Николов е приет да учи саксофон в консерваторията, а Ралица Нуцова е избрала специалността „Тонрежисура“ в Нов български университет.
В същото време в оркестъра има доста нови деца. „Пробвах да правя паралелен бенд с новопостъпилите музиканти, но не ми хареса този вариант. Сега децата влизат директно в оркестъра. Първо идват да слушат и после лека-полека се вписват. Рутината на доайените помага, а младоците се вдъхновяват от тях. А и екипът вече е толкова чудесен, че големите въвеждат дребосъците бързо – и в правилата, и в забавленията“, признава маестро Йорданов. Тази година той е взел и първолаци и особено е горд с присъствието на петокласника Никола Френчев, който свири на туба. „И туба детска купихме заради Никола, който се върна с родителите си от Германия. Влезе в оркестъра и докато бяхме онлайн, даже и нотите научи и сега вече все едно цял живот е бил в оркестъра. Истината е, че съм много благодарен на тези деца. Няма учители, всички сме ученици. Дали аз се научих от тях, дали те от мен – спорен въпрос, но са най-сериозният отбор, който съм виждал. Каквито и да станат, дори и да не станат музиканти, ще работят чудесно в екип“, категоричен е Йордан Йорданов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!