754 четения

HMI атакува световните пазари с ново поколение дезинфектанти – хибрид между природни и химични съставки

Разработката е в партньорство с бележития учен проф. д-р Йонко Мермерски

 

ПРОФ. Д-Р ЙОНКО МЕРМЕСКИ ЗАСТАНА НАЧЕЛО НА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИЯ ЕКИП НА КОМПАНИЯТА „ХИГИЕННО-МЕДИЦИНСКА ИНДУСТРИЯ“ ООД (HMI) във Велико Търново за създаването на съвсем нова серия дезинфектанти, които нямат аналог в България. Продуктите съчетават съставки от природни и химични вещества, които освен че унищожават всички бактерии, вируси и микроби, имат благотворно действие върху човека. Новото поколение биоциди на местната фирма имат потенциала да бъдат дистрибутирани в САЩ, модерните европейски страни и въобще по целия свят.

Партньорството между проф. д-р Мермерски и HMI датира от средата на пандемията от коронавирус. Бележитият учен е с впечатляваща биография и сериозен опит в сферата на химията и природната медицина. През 1994 г. той става най-младият професор по органична химия в Джорджтаунския университет в столицата на САЩ – Вашингтон. Получава титлата заради емблематичното си патентовано изобретение – револвиращ инжектор за течна хроматография под високо налягане. Създател още на пробиотични капсули с различни приложения, както и на слънцезащитен лосион, включващ изцяло и само природни съставки.

РОДНИЯТ ГЕНИЙ Е АВТОР НА ЕДИНСТВЕНАТА В СВЕТА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА ПРОБИОТИЦИТЕ И ПРОБИОТИЧНИТЕ ХРАНИ, КОЯТО ИЗЛЕЗЕ НА ПАЗАРА ПРЕЗ М. ЮНИ 2017 Г., към момента е и консултант на Американската асоциация на медицинските университети. Бил е и преводач на американския президент Доналд Тръмп при срещите му с български делегации.

„Пазарът има нужда от една нова категория дезинфекциращи вещества. Много хора се оплакват, че след употреба на биоцид им лепнат ръцете или кожата се напуква. Затова избягват да се дезинфекцират, защото е вредно – предпазва от едно, но нанася други щети. Затова решихме да надградим, макар че до момента не са получавани негативни отзиви от продуктите на HMI. Компанията иска да се развива и го може.

ТОВА Е НАЙ-ДОБРАТА МАТЕРИАЛНО-ТЕХНИЧЕСКА И ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА БАЗА, КОЯТО СЪМ ВИЖДАЛ В БЪЛГАРИЯ. На световно ниво е“, коментира проф. Мермерски.

Той подчерта, че е привърженик на природната медицина и употребата на всичко от околната среда, защото е безвредно и няма странични ефекти. Затова и голяма част от съставките на новите дезинфектанти са природни. Подчерта обаче, че няма как, разчитайки само на естествените суровини, да бъде преодолян проблемът с пандемията. Влагането на най-модерното в химията перфектно допълва продуктите и ги подсилва максимално в протекцията срещу вирусите, бактериите и микробите.

Той и колегите му пожелаха да запазят в тайна засега повече подробности за съставките, като само уточниха, че съдържат витамин А и Е и ще има продукт специално за деца.

В средата на декември ще подадат документи за патент, като най-рано се очаква дезинфектантите да бъдат готови през януари.

Проф. д-р Мермерски прогнозира, че ще успеем да се избавим от коронавируса до една година, като посъветва дотогава да се спазват стриктно противоепидемичните мерки – миене на ръце, носене на предпазни маски, дезинфекция и физическа дистанция.

В МОМЕНТА В HMI РАБОТЯТ ПО РАЗРАБОТВАНЕТО НА НАД 200 ПРОДУКТА В СФЕРАТА НА МЕДИЦИНАТА, КОЗМЕТИКАТА И Т.Н. Компанията дари няколко тона дезинфектанти в началото на пандемията на Здравното министерство, които бяха разпределени между лечебни заведения и църкви за подготовката им да приемат християни за Великден. От фирмата споделиха, че продължават да подпомагат болници, които няма възможност да си закупят биоциди и имат намерение да продължат да го правят и занапред.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!