87 четения

Инспектират стадионите за въвеждане на системата ВАР, у нас реферът ще си решава спорните ситуации

„В момента обучаваме нашите съдии, паралелно с това инспектираме всички стадиони в България. Вече минахме тези в София. Работим с фирма, която е дъщерна на японския концерн SONY, тя обслужва Шампионска лига, Лига Европа, големите първенства. Договорът ще бъде за 4 пълни първенства плюс плейофната фаза за 2020/2021, ако сме готови. Отделно тече обучение, чийто първи етап вече завърши. Главно се гледат клипове, live мачове, гледат срещи за комуникация, нивото на намеса. Отделно 8 наши бивши съдии получиха сертификати, за да въведем ВАР. Инспекцията по стадионите в провинцията си продължава. Фирмата дава съответни предписания, има изисквания по отношение на ъгъла на заснемане. Ще въведем и offside technology, за да имаме точност при засадата и елементарните грешки от последно време да бъдат избегнати“, разказа отговорникът за въвеждане на ВАР у нас Петър Петров в „Студио Дерби“.

Великотърновецът информира още, че по изисквания на ФИФА и УЕФА в стаята ще бъдат действащи съдии от ранглистата. В момента се обучават 18 съдии и 18 асистент-съдии. Освен тях ще има и replay оператор, който ще бъде назначен от фирмата.

„Ще има четири вана за ВАР. Два за мачовете в София и мачовете на Запад, един за мачовете на север – Варна, Разград, и един за Пловдив, Стара Загора и Кърджали. За всеки един от тези ванове ще има по едно техническо лице, един replay оператор. Средствата за ВАР са от ФИФА и УЕФА. Транспорт на ван, технически лица, оператори, всичко е от договора с фирмата. Клубовете поемат електрозахранването, платформите, на които да се разположат камерите, така че страничните линии да се виждат ясно, и оптичен кабел, който свързва вана и монитора. Имат и такса за домакинските мачове, сумата още не е определена от Изпълкома на БФС“, каза още Петър Петров.

По неговите думи по протокол ВАР няма право да решава. Съдията трябва да реши. След взетото решение ВАР прави проверка и препоръчва, но докато няма решение на съдията, проверка не се прави.

„Това е много важно да се знае. Възможностите след това са да потвърди решението му, или да препоръча да отиде до монитора и да провери, но съдията решава. Съдийските наблюдатели също се включват в обучението, те ще слушат самата комуникация между рефера и ВАР вана. Тя ще бъде и записана, така че след края на мача съдийският наблюдател трябва да оцени целия екип. Ако има фрапантна грешка, оценката на главния съдия се намаля с 0,4. Тя ще бъде свалена, той ще бъде за наказание, но каква полза, ако решението не бъде променено на момента? Плюсът на ВАР е, че тя ще бъде решена на момента“, каза още Петър Петров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!