206 четения

Могат ли първите ваксини срещу Ковид-19 да изградят стаден имунитет

Имунизирането само на две трети от населението може да спре пандемията

Правителства и официални представители изразяват надежда, че ваксините срещу Ковид-19 ще могат да изградят „стаден имунитет“, а някои изчисляват, че имунизирането само на две трети от населението може да спре пандемията и да помогне да се защитят цели общности или държави.

Тази концепция обаче води до предупреждения, че тя е твърде пожелателна що се отнася до ползата от ваксините. Някои експерти казват, че подобни очаквания са погрешни.

За начало, за да се разбере какво е необходимо за постигане на стаден имунитет чрез ваксините срещу Ковид-19, трябва да се вземат предвид редица фактори, някои от които са неизвестни.

 

istock
Какво е темпото на разпространение на причиняващия заболяването Ковид-19 вирус? Дали първите налични ваксини ще могат да спрат предаването на вируса или само ще помогнат на хората да не се разболяват? Колко хора от дадено население ще приемат да се ваксинират? Ще осигурят ли ваксините еднаква защита за всички?

„Стадният имунитет понякога е разбиран погрешно като индивидуална защита“, каза Йосеп Янша, експерт в областта на подготвеността и реакцията на спешната помощ в базирания в Стокхолм Европейски център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ).

„Неуместно е да се смята: „Самият аз няма да се заразя, защото има стаден имунитет“. Стадният имунитет е свързан със защитата на общността, а не с това доколко е защитен отделният човек“, каза експертът.

Центърът използва изчислен праг за стадния имунитет от 67 процента за моделите си, въпреки че германският канцлер Ангела Меркел заяви този месец, че рестрикциите в Германия, свързани с Ковид-19, може да бъдат вдигнати, ако между 60 и 70 процента от населението получи имунитет, било то чрез ваксини за Ковид-19 или след заразяване.

istock
Експерти на Световната здравна организация (СЗО) също посочват стойности за покриване от ваксините на 65-70 процента от населението като начин да се достигне масов имунитет чрез ваксинация.

„Смисълът на стадния имунитет е да се защитят уязвимите“, каза Елинор Райли преподавател по имунология и заразни болести в Университета в Единбург.

„Смисълът на това е, ако да кажем, 98 процента от населението са били ваксинирани, ще останат толкова малко заразени в една общност, че останалите 2 процента ще бъдат защитени. Това е целта“, допълни тя.

Източник: паритени.бг

Един коментар за “Могат ли първите ваксини срещу Ковид-19 да изградят стаден имунитет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *