119 четения

Представиха онлайн новата книга на Иван Станков „Вечерна сватба“

ОНЛАЙН ПРЕМИЕРА НА НОВАТА КНИГА НА ПРОФ. ИВАН СТАНКОВ „ВЕЧЕРНА СВАТБА“ ОРГАНИЗИРА МИНАЛАТА ВЕЧЕР ИЗДАТЕЛСТВО „ХЕРМЕС“, което пусна на пазара заглавието. Разговорът за реалните истории, вдъхновили разказите в книгата, за любовта и трагедията, за паралелите между живота преди и сега, беше излъчен на страниците на издателската къща във Фейсбук и в YouTube.
Събитието беше част от „Литературен клуб „Хермес“ – нова инициатива на издателството, чиято цел е да поддържа интереса към литературата чрез различни онлайн формати. На срещата заедно с автора проф. Иван Станков, който е и преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, участваха още двама възпитаници на вуза – доц. д-р Гергина Кръстева и доц. д-р Димитър Кръстев, които сега са преподаватели в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. На събитието присъства и управителят на „Хермес“ Стойо Вартоломеев.
„Главно действащо лице в тази книга е любовта. Не красивата, романтичната и възвисяваща любов, а наранената, отхвърлената и изпепеляваща любов, която води до фатални изходи. Както казва една от героините: „Без любов не се живее, но пък с много любов – направо се мре“. И всички тези странни истории от други времена, случили се в едно красиво провинциално градче, заживяват своя нов живот, защото любовта не е подвластна на годините. „Вечерна сватба“ ще стопли душата ви и ще събуди симпатии към тези отчаяни страдалци и грешници в любовта“, каза г-н Вартоломеев.

Някои от героите са наистина съществували хора, макар и преди сто години. Крадци, млади вдовици, гимназистки, следователи, бъчвари, светици, самоубийци, акробати или проститутки – всички те са от най-големия български град на Дунава. Всички правят най-старото нещо на света – обичат. Любовта ги намира и се стоварва отгоре им като откровение, но и като проклятие. А човекът се оказва слаб за такива дарове, признава авторът Иван Станков, който е професор по българска литература във Великотърновския университет. Автор е на монографични изследвания върху творчеството на Асен Разцветников, Йордан Йовков, Димитър Талев, Васил Попов, Борис Христов и др. Превежда от румънски книгите на Мирча Картареску, Дан Лунгу и др.

Автор е на трилогията с разкази „Спомени за вода. Dm“ (2014), „Улици и кораби. Gm“ (2017) и „Имена под снега. А7“ (2019). „Вечерна сватба“ е четвъртата му белетристична книга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!