5451 четения

Търновци не искат Коледен базар на Самоводската чаршия

Народният представител доц. Милен Михов подкрепи жалбата на жителите на кв. „Варуша“

187 ЖИТЕЛИ НА КВ. „ВАРУША“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА СЕ ПОДПИСАЛИ ПОД ЖАЛБАТА, С КОЯТО ТЕ ИСКАТ ДА БЪДЕ ОТМЕНЕН КОЛЕДНИЯ БАЗАР В САМОВОДСКАТА ЧАРШИЯ. Мотивът на хората е тежката пандемична обстановка, която създава предпоставки за разпространение на заразата и усложнения от нея, предвид факта, че в кв. „Варуша“ живеят предимно възрастни хора. Жалбата е изпратена до кмета на Велико Търново и до председателя на Общинския съвет.
Народният представител от ВМРО доц. Милен Михов подкрепи подписката, като обясни, че искането на търновци е справедливо и основателно. „Като народен представител, избран от Велико Търново, смятам, че гражданите на старата столица имат пълни основания да изразят притеснението си, породено от епидемичната обстановка. Считам за крайно нецелесъобразно организирането на Коледен базар на Самоводската чаршия – разполагането на 12 къщички за сувенири, храни и напитки, както вероятно и химически тоалетни до входовете и под прозорците на къщите ни“, коментира доц. Михов.
Гъсто населеният квартал с много възрастни хора и организирането на базар от 27 ноември до Нова година създава условия за струпване на много хора от различни възрасти в Стария град, на малкото площадно пространство, е предпоставка за бързо разнасяне на заразата от COVID – 19. Това на практика създава невъзможност да се изпълнят изискванията на Министерството на здравеопазването за еднопосочно движение и спазване на дистанция от 1,5 м между посетителите.
Не желаем да се превръщаме във второто огнище на зараза в града след това в Дома за възрастни хора „Венета Ботева“, обясняват търновци в жалбата си и допълват, че ограничението за повече от месец да имат 24-часов достъп до домовете си с личните превозни средства, за да се приберат или излязат със семействата си, е отнемане на конституционните права.
И аз, като живеещите в кв. „Варуша“, уважавам труда и таланта на майсторите и занаятчиите и разбирам желанието им за повече посещения на Самоводската чаршия в ателиетата им. Но не бива да се противопоставят интересите на едни граждани на други, допълва още доц. Михов.

7 коментара за “Търновци не искат Коледен базар на Самоводската чаршия

 • 21.11.2020 в 13:25
  Permalink

  Да много е важно да се паркира на площада!

  Отговор
 • 21.11.2020 в 17:58
  Permalink

  как може на общината да и хрумне такава безумна идея. Неудобно е както за живущите, така и за посетителите.

  Отговор
 • 21.11.2020 в 20:43
  Permalink

  Лоша работа, Коледа, Н. ГОДИНА, всичко отиде та се невидя!!!

  Отговор
 • 22.11.2020 в 1:23
  Permalink

  Фестивалите са прекрасен начин да грейне Самоводската чаршия, в пряк и преносен смисъл. Нека не забравяме кога и как е създадена!!! Нека привличаме туристи и да се гордеем с емблемите на града!!!
  Нека се прави разлика между жилищен квартал Варуша и Архитектурно – етнографски комплекс „Самоводска чаршия“. Много малко са тези комплекси в България и трябва да ги ЦЕНИМ, ПАЗИМ И РАЗВИВАМЕ, а не да разпиляваме културно – историческото си наследство, като го ползваме за паркинг /за удобство на живеещите там/!!!
  Квартали и жилищни комплекси ще има, но такива кътчета, съхранили БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ, ЗАНАЯТИ И ИСТОРИЯ, в сърцето на град Велико Търново – ЕДВА ЛИ!
  Ето затова, като не си ценим българското културно – историческо наследство, традициите и занаятите, ще се възхищаваме на други градове по света и у нас!
  P.S. Не мога да не отбележа, че това се използва и за политически цели, което е абсолютно неприемливо и неподходящо, защото няма да е в полза на никой!!!
  Радвайте се на това, което имаме!!! Само човек, който го е нямал или е сляп за културното българско богатство може да мине с колата си през АРХИТЕКТУРНО – ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС и там някъде като си паркира колата, за да си заспи спокойно…. Жалко!
  На майсторите пожелавам ВДЪХНОВЕНИЕ, но не и СМИРЕНИЕ!
  На събралите и подкрепилите подписката срещу Коледния базар на Самоводската чаршия , пожелавам лека нощ, успешно паркиране и дребните работи, които си желаят!
  На ВСИЧКИ, пожелавам много здраве!!!!

  Отговор
 • 22.11.2020 в 9:14
  Permalink

  По – голямо безумие едва ли може да сътвори тази община по време на втория пик на пандемията, с постоянно растящ брой на заболели и починали! ! За да се разреши такова нещо в гъсто населен квартал и на такава малка площ, трябва или да си неадекватен, или да не те интересува живота и здравето на хората, и още по – лошо – да не спазваш разпоредбите на здравните власти в такава ситуация! !

  Отговор
 • 22.11.2020 в 11:38
  Permalink

  не се знае от какво ще умрем…

  Отговор
 • 23.11.2020 в 9:50
  Permalink

  Ma kak tyi nema da parkiram na ploshtada? Ma to mi e nasledsveno pravo! Oshte pradedo mi e parkiral tam!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *