2157 четения

5 нови жертви на коронавирус в областта, извън строя са вече 87 медици и 43 учители

Управителят на свищовската болница бе транспортиран по спешност в софийска клиника

 

ОТНОВО Е РЕГИСТРИРАНО ПОВИШЕНИЕ НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ COVID-19 В РЕГИОНА. Инфекцията е обхванала 430,41 души на 100 000 население. За пореден ден заразата е взела 5 жертви за едно денонощие. Въпреки приложеното болнично лечение, болестта доведе до фаталния край на четирима мъже на 63, 68, 70 и 80 години, и жена на 83 г. Така броят на починалите достигна общо 85.

Недостигът на медици става все по-голям тъй, като много от дежурилите в COVID отделенията, след това излизат заразени от структурите. Заболели от коронавирус към днешна дата са 87 медицински специалисти, от които 30 лекари, 33 медицински сестри, един медицински фелдшер, 14 санитари и 9 представители на на друг медицински персонал.

В понеделник са установени 40 случая, с които диагностицираните в областта от началото на пандемията до момента, станаха 2183.

Заразата продължава да вилнее в учебни и социална заведения. Положителен тест е дал ученик от шести клас на ОУ „Димитър Благоев“ в старата столица, както и дете и учител от начален етап на образование в школото в Първомайци. Две паралелки в учебното заведение са поставени под домашна карантина.

43 УЧИТЕЛИ СЕ БОРЯТ С ИНФЕКЦИЯТА, ОТ КОИТО 28 – В УЧИЛИЩА И 15 – В ДЕТСКИ ГРАДИНИ. Диагностицираните ученици са 9.

Констатиран е болен от персонала на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в Овча могила. Започва изследване с бързи антигенни тестове на всички 22 потребители на социалната услуга и 15-те служители в звеното. Положителните резултати ще бъдат потвърдени чрез PCR.

Рекорден брой носители на COVID-19 са настанени в болницата – 196 лица. Най-много са хоспитализираните от община Велико Търново – 72, следвани от приетите за терапия горнооряховчани – 44. Няма община без жители, преведени към стационарно лечение.

В понеделник стана ясно, че управителят на свищовската болница „Д-р Димитър Павлвич“ Илиян Венков е транспортиран в София по спешност, след като състоянието му рязко се е влошило. Той влезе в лечебното заведение като доброволец, по време на критичното състояние на стационара, породено от липсата на кадри, но се зарази с COVID-19.

„Състоянието на директора на болницата се влоши. Има изключително висока температура – 39,5 градуса. Наложи се спешно да го транспортираме до София. Към момента е стабилен“, заявява кметът на крайдунавския град Генчо Генчев.

В домашно условия с инфекцията се борят 937 човека. Под карантина са 1356, а излекуваните са със 64 повече спряно в неделя – 965.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

 

 

 

Един коментар за “5 нови жертви на коронавирус в областта, извън строя са вече 87 медици и 43 учители

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *