Без COVID болница в областта, все по-голям става недостигът на медици

13 жертви взе инфекцията за три дни, заразата уби 34-годишен мъж

 

НЕПРИЛОЖИМА ЗА ОБЛАСТТА Е ИДЕЯТА НА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ЦЯЛА COVID БОЛНИЦА. Това е становището на местния щаб за борба с коронавируса, декларирано след като бе даден срок до края на седмицата да се посочи кое лечебно заведение може да бъде трансформирано само за терапия на инфектирани и коя клиника да се запази като „чиста“, за хоспитализирани по друг повод. Причина за невъзможността за преструктуриране е фактът, че единственият стационар в областта, който може да осигури условия за провеждане на болнично лечение по всички терапевтични и хирургични профили като тези на пациенти с коронавирус, е МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Заболеваемостта от COVID-19 вече доближи 415 души на 100 000 население. През последните три дни са диагностицирани съответно 62, 91 и 52 случая. Смъртността продължава да расте и битката със заразата загубиха още 13 човека. Те са съответно пет жени на 51, 61, 69, 70 и 70 години и осем мъже – 34, 57, 58, 62, 63, 70, 74 и 75 години. До момента жертвите на коронавируса в областта са 80.

„Борба“ научи, че 34-годишният починал мъж е от Свищов. Той е лекуван в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, страдал е от придружаващи заболявания. Сред покосените е и уважаван фармацевт в Златарица, който става първата жертва на болестта в общината. Ясна е и самоличността на друг от издъхналите зарази инфекцията – известният търновски ресторантьор Пламен Панайотов – Пантата. Той приключи земния си път в столичната клиника „Токуда“, където е бил приет на 12 ноември. Няколко дни във Фейсбук се разпространяваше апел за реконвалесцентна кръвна плазма, с която да се направи последен опит за спасяването му.

Последните установени случаи на заболели са 62 в петък, 91 в събота и 52 в неделя. С тях диагностицираните стават 2143.

Положителен тест е дал ученик от ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново. Детето е от 5 клас, а заради контакт с него останалите малчугани от паралелката са поставени под домашна карантина.

От РЗИ съобщиха за заболял от персонала на дома за стари хора „Мария Луиза“ в Свищов, но от кризисния щаб в крайдунавския град опровергаха информацията. Има потенциални носители на вируса от Центъра за лица с деменция в Овча могила и се очакват резултати от проведени тестове на лица, които проявяват симптоми.

Отново има ръст на хоспитализираните инфектирани. 191 души са настанени в болница, като най-много са в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – 80 пациенти. В търновската болница са трансформирани в специализирани за коронавирус отделения помещенията на звената – първа и втора хирургия, неврохирургия, реанимация, съдова хирургия, урология, гастроентерология и очният сектор.

В домашни условия се лекуват 971 лица. Под карантина са 1483 души. Излекувани са 901 души.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *