Водещи новиниОбразование

Ученици изобретиха метеостанция за качествата на въздуха със соларно захранване

Клубът по роботика на ПГЕЕ „М.В.Ломоносов“ с първо място от младежко техническо изложение, разработката им е без аналог в България

 

 

ПЪРВО МЯСТО СПЕЧЕЛИХА ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ЕЛЕКТРОНИКА И ЕЛЕКТРОТЕХНИКА „М.В.ЛОМОНОСОВ“ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА от Националното изложение „Младежко техническо творчество“. Тази година форумът, който събира стотици ученици, студенти и млади изобретатели в Горна Оряховица, се проведе онлайн.
Победителите са от клуба по роботика в горнооряховската гимназия и са спечелили първото място с разработка на мобилна метеостанция за измерване на показателите на околната среда и качеството на въздуха. Станцията измерва 14 показателя на въздуха и няма аналог в България, като анализира и изчислява показатели, базирани на създадени от учениците функционални зависимости. Визуализира данните на графичен потребителски интерфейс, който е създаден от екипа по проекта.

Електрониката на управлението на сензорите и метеостанцията е проектирана и разработена от нас. Станцията се захранва от 12V батерия, която се зарежда от соларен панел и има продължителна автономност на работа. Ръководители на клуба са Антон Анчев и инж. Веселина Анчева.

34 проекта, изработени от ученици в професионални гимназии, от студенти и младежки екипи участваха в конкурса за младежки иновации тази година. Раздадените награди бяха около 20.
Специалната награда – лаптоп, плакет на Община Горна Оряховица и парична премия в размер на 500 лв. замина за Пловдив. Спечели я екипът фирма „Робко СИИИ”, разработил прототип на робот. Освен Гимназията по електроника още две горнооряховски фирми спечелиха отличия. Журито отреди плакет на Община Горна Оряховица за второ място и парична премия от 400 лв. и за фирмите „Бултраф“ ЕООД и „Грейко Инженеринг“ ООД за „Станция за дезинфекция“. Сред класираните на трето място пет проекта беше и идеята на Георги Германов от София, която той е нарекъл „Смарт Бокс и FM маска срещу Ковид-19“.
Осем поощрителни награди раздаде комисията и една от тях остана в НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново.
Домакин на конкурса тази година беше Професионалната гимназия по електроника и електротехника „М. В. Ломоносов”, която оборудва специално студио, от което състезанието беше наблюдавано директно в YuoTube и Фейсбук.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

One thought on “Ученици изобретиха метеостанция за качествата на въздуха със соларно захранване

  • Браавоо,, Голям професионализъм, по наследство… Те си имат корени там

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *