205 четения

Почина светилото на българската кардиология – проф. Чирков

Светилото на българската кардиология и създател на болница „Св. Екатерина“ – проф. Александър Чирков, е починал рано тази сутрин във Варна на 82-годишна възраст. Това потвърдиха източници на Dariknews в морската столица.

Проф. Чирков е почувствал неразположение през нощта, след като е вдигнал температура.

За тъжната новина съобщиха и негови колеги в социалните мрежи.

„С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега.  Изключителен лекар, човек и деец ни напусна.  Медицината у нас загуби един от своите колоси и иноватори“, написаха от Български лекарски съюз.

Проф. Александър Чирков е роден в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.
Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“.

Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации.

Светла да е паметта му!

Източник: Дарикнюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *