5109 четения

Правят частна детска градина край Велико Търново

Местният парламент  дебатира дали да даде общински имот в Присово  на педагожка, за да направи забавачката

 

ТЪРНОВСКАТА УЧИТЕЛКА ПРОЛЕТ ПЕТРОВА Е ЗАЯВИЛА ЖЕЛАНИЕ ПРЕД МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ В СТАРАТА СТОЛИЦА ДА ОРГАНИЗИРА и създаде частна детска градина в Присово. Педагожката иска да направи забавачка на втория етаж на сега действащото заведение за малчугани от 3 до 6 години в селото. Жената среща подкрепата на кметицата в малкото населено място Малина Попова, която смята, че би било полезно да се развива идентична дейност в същата сграда.

За целта Общинският съвет трябва да се съгласи да даде под наем желаната част от имота. Помещенията се ширят на обща квадратура от близо 250 кв. м, като самата сграда е построена през 1969 г. Искането е общинската собственост да се ползва за период от 10 години срещу начална тръжна цена 550 лв. на месец.

СТАНОВИЩЕТО НА РЕГИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ ПО КАЗУСА Е, ЧЕ ОБЕКТЪТ Е ВПИСАН В ПУБЛИЧНИЯ РЕГИСТЪР НА ИМОТИ С ОБЩЕСТВЕНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ И ПОДЛОЖИ НА СИСТЕМЕН И НАСОЧЕН ЗДРАВЕН КОНТРОЛ. За да бъде дадено обаче одобрение, помещенията от втория етаж следва да бъдат преведени в съответствие с нормативните изисквания по отношение на обзавеждане, оборудване, техническа изправност и т.н. Тъй като мястото не е използвано от години, здравните власти препоръчват реконструкция. Изготвената проектна документация трябва да бъде предоставена за оценка във ведомството.

Шефката на общинския отдел по образование и младежки дейности Пенка Игнатова пък счита, че трябва да се извършват строително-монтажни дейности за обособяване на отделен вход, за да не се смесват потоците от детската градина и бъдещата частна забавачка. Макар към момента да са налице два изхода, пътят към тях е един и минава покрай кухнята на учебното заведение.

Към момента в първия етаж занятия посещават 17 деца.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Правят частна детска градина край Велико Търново

  • 25.11.2020 в 9:32
    Permalink

    Тенденциозно или не, а може би просто стил на коментар наложил се в годините за поредната точка от дневния ред на предстоящото заседание на общинския съвет. Имотна сделка за пустеещ имот?! А другата страна на медала?! Или се предпочита коментар под сурдинка? Времето и мястото тук са недостатъчни. Педагог и психолог по душа, защитена докторантура и реални резултати в това направление. Обществеността на В. Търновска област категорично ще спечели, а овластените днес да гласуват биха се гордели утре!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *