3433 четения

Въвеждат локдаун от петък, затварят всички учебни институции и заведения

Удължават противоепидемичните мерки с два месеца до 31 януари. Това заяви тази сутрин здравният министър проф. Костадин Ангелов.

От 27 ноември до 21 декември се преустановяват присъствените учебни занятия в училища, университети, детски градини и ясли, забранява се провеждането на семинари, конгреси и тиймбилдинги, групови културни развлекателни мероприятия, с изключение на театрите, които могат да работят при заетоест до 30 процента от капацитета.

Забраняват се частните партита с повече от 15 човека, преустановяват се всички спортни мероприятия със състезателен и тренировъчен характер. Изключение правят тези съревнования, които вече са започнали.

Затварят фитнес центровете, игралните зали, заведенията за хранене и развлечение, допускат се само доставки на храна вкъщи.

Остават да работят магазините за хранителни стоки, аптеки, банки, бензиностанции, застрахователни и телекомуникационни офиси. Дава се разрешение за работа и на малки търговски обекти.

Преустановяват се туристическите посещения в страната и чужбина.

Целта е да се намали заболеваемостта и се очаква ефектът да дойде поне след две седмици.

„Ще можем да дадем възможност на нашите сънародници да посрещнат предстоящите светли коледни празници. Намалелите нива на заболеваемост ще забавят темпа на пандемията и ще дадат възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините. Трябва да направим всичкo възможно, за да опазим колкото се може повече хора живи и здрави – до идването на ваксините“,  коментира председателят на Националния оперативен щаб ген.май.проф.д-р Венцислав Мутафчийски. Той даде за пример Израел, с която локдаунът е дал резултат, защото от 6 000 диагностицирани за 24 часа, бройката е спаднала на 400 нови случаи дневно.

Храмовете, джамиите и синагогите остават отворени. Няма да се налага вечерен час, нито КПП-та.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *