3714 четения

Бригаден генерал Иван Маламов, началник на НВУ „Васил Левски“: „Искам да променим усещането на хората за професията на военните – това е личната ми кауза“

 

„МЪЖЕТЕ В УНИФОРМА СА ДОСТОЙНИ ХОРА И НЯМА ЗНАЧЕНИЕ В КОЕ ВРЕМЕ СА СЛУЖИЛИ. ЗАТОВА НЕ ИСКАМ ДА ВИЖДАМ ОФИЦЕР БЕЗ САМОЧУВСТВИЕ, ОФИЦЕР, СМАЗАН ОТ ТЕЖЕСТТА НА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА. Искам да променим усещането на хората за професията на военните и аз лично съм приел това за моя лична кауза. Крайно време е в това общество да има професии, които всички да уважават. Вижте какво се случва с лекарите сега… Обезличаването на професиите се случва, защото позволяваме на хора, които нямат представа от съответната професия, да дават мнения и оценки, да предлагат промени, които са по-скоро вредни. Особено в това време на Фейсбук, в което живеем.“ Така започва разговорът ни с бригаден генерал Иван Маламов, който вече година е началник на Националния военен университет „Васил Левски“. Ген. Маламов дълго говори за смисъла на офицерската професия, за това как се избира този път, как се извървява, какви жертви се налага да правят хората, които са посветили живота си на армията.
Казва, че самият той няма ден, в който да не иска да облече униформата и да тръгне за работа. Защото отдавна е разбрал, че позицията, на която е, не е привилегия или даденост. Тя трябва всеки ден да бъде защитавана. „Не са мои хора хората, които смятат, че позицията, на която са, им се полага и няма нужда да полагат усилия, и идват тук, за да прекарат едни осем часа, след което веднага си тръгват. Вярвам, че офицерската професия е гръбнакът на обществото. Затова съм превърнал в моя кауза още нещо – университетът трябва да вдъхва респект. Това не бива да е място, в което всеки да може да влезе. Затова подготвяме нова стратегия за прием. Затова продължаваме да държим на кандидатстудентските изпити. Вярвам, че да приемаш студенти само с диплома или оценка от държавните зрелостни изпити, е обидно за преподавателите“, категоричен е бриг. ген. Маламов.

Бриг. ген. Маламов е убеден, че когато си тръгне от НВУ, университетът ще е коренно различен.

След това отново се връща към темата за престижа на офицерската професия и казва, че остойностяването на тази професия е много важно за младите хора, които са бъдещите офицери на Българската армия. „Знаете ли колко различен е Военният университет от всички останали университети? Тук ние сме като едно семейство. Ние се грижим за курсантите 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата и 365 дни в годината. При нас курсантите са на пълна държавна издръжка, получават стипендии, нахранени са, облечени, обгрижени. В момента те са в района на университета и сме ограничили тяхното ползване на отпуск, но това е, за да ги опазим. Когато завършат, още на следващия ден получават назначение и 10-годишен договор. Но затова пък, докато са тук, не пропускат лекции и упражнения. Няма вариант тук да се събудят сутринта и да решат, че искат да си останат в леглото. Но така се изгражда и самочувствието, за което си говорим“, казва началникът на НВУ.
ИВАН МАЛАМОВ Е ВЪЗПИТАНИК НА ВОЕННОТО УЧИЛИЩЕ В ШУМЕН, КЪДЕТО Е ЗАВЪРШИЛ СПЕЦИАЛНОСТ „АРТИЛЕРИЙСКО ВЪОРЪЖЕНИЕ”. След това има и магистърската програма „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” във факултет „Национална сигурност и отбрана”. Във Велико Търново дойде от Пловдив, където е бил командир на 110-и логистичен полк. Първенец е на випуска си и дори не е мечтал да бъде военен.
Всъщност той е първият мъж с пагони в рода си. Когато трябвало да избира къде да продължи след 12 клас, майка му го пратила в Шумен просто защото там имал леля. „И какви години бяха тогава… 1991-1992-ра – интересни и години на много бързи промени. И тогава Военното училище ми се видя най-подходящото за мен. Почувствах го някак много достолепно. И така вярвам, че трябва да бъде. В мига, в който станах началник на Националния военен университет, разбрах каква изключително ключова роля има училището за Българската армия. Тук идват деца от различни краища на България, с различно възпитание и ценности, и ние ги превръщаме в достойни офицери“, казва бриг. ген. Маламов. И някак естествено стига до момента, в който признава, че харесва китайската поговорка за живеенето в интересни времена, но тези интересни времена са се оказали за армията доста разрушителни. „Истината е, че ние сега се опитваме да върнем самочувствието и достойнството на българския офицер. Но за съжаление, много трудно се възстановява нещо, което сме имали и после сме изгубили с лека ръка. И понеже споменахме няколко пъти униформата, много съм щастлив сега, когато гледам момчетата и момичетата в строя с новите им униформи, които имаме благодарение на неотстъпчивостта и упоритостта на полк. Пенчев. Униформата е самоопределяне, един от основните символи в армията. И нашите курсанти трябва да знаят това, за да бъдат достойни офицери. Аз така разбирам тази професия“, заявява бриг. ген. Маламов.
И СЛЕД ТОВА СПОМЕНЪТ КАК Е ПРЕКРАЧИЛ ПРАГА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ ГО КАРА ДА СЕ УСМИХНЕ И ДА ПОМЪЛЧИ ЗА НЯКОЛКО СЕКУНДИ. Влязъл през КПП Юг и минал през ръждясала врата, която трудно се отваряла. После минал покрай неокосени тревни площи, видял счупени мраморни стълби, всичко наоколо било сиво и мръсно и откровено бил разочарован от първото си впечатление. „Когато министърът ме извика на разговор, ми каза доста подробности за състоянието на Националния военен университет, но си признавам, че макар да бях подготвен, преживях шок.
Не бях идвал никога тук до момента, в който не приех да стана началник. Когато приемах длъжността, моето семейство беше с мен и когато видях как синовете ми гледат изумено и критично наоколо, ми стана ясно, че и на тях не им харесва“, признава генералът. Една година по-късно обаче момчетата идват често в университета и вече гледат по-скоро с възхищение.
Бриг. ген. Маламов все още отклонява въпроса какво е успял да промени в НВУ. Казва, че има смели планове за училището и те ще се случат с помощта на екипа му. „Онзи ден проф. Харалампиев ми каза, че който е смел, той е цял. Аз съм смел и работата не ме плаши. Убеден съм, че когато си тръгна оттук, университетът ще е коренно различен. Имам планове и те се случват с помощта на колегите, защото без екипа аз нищо не мога да направя“, категоричен е генералът.
ЗА ТАЗИ ЕДНА ГОДИНА, В КОЯТО ТОЙ Е НАЧАЛНИК ОБАЧЕ, В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ Е БИЛО ЦЯЛОТО ДЪРЖАВНО РЪКОВОДСТВО. Гост на вуза, при това неведнъж, беше президентът на България Румен Радев. Премиерът Бойко Борисов направи тук първото си посещение във военно формирование и за първи път прие военен строй. Тук беше и председателят на НС Цвета Караянчева и тя беше първият шеф на българския парламент, който стъпва на военния плац. Министър Каракачанов също е чест гост на университета. „Да вървиш до президента, е супер усещане. Той е наш колега. Но всъщност искам да кажа, че посещението на тези високи гости не е чест за мен, а е чест за цялата институция и за курсантите. Това уважение е безценно“, казва генералът и припомня, че тази година за първи път в НВУ беше проведен и парад на 6 май.
„Ако сега отново ми предложат да стана началник на НВУ, без колебание бих казал „да“. За една година университетът много ме промени. Щастлив човек съм, защото съм тук и вярвам, че всеки генерал трябва да бъде началник на НВУ, за да види колко е важно възпитанието на нашите офицери. Макар че не всеки може да бъде офицер. Истината е, че Военното училище не е за всекиго. За да го издържиш, трябва да си куражлия и да притежаваш доза инат“, признава бриг. ген. Маламов и допълва, че обучението в армията е обучение в рамка. Обаче е обучение да мислиш всестранно и много извън тази рамка.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

3 коментара за “Бригаден генерал Иван Маламов, началник на НВУ „Васил Левски“: „Искам да променим усещането на хората за професията на военните – това е личната ми кауза“

 • 27.11.2020 в 8:56
  Permalink

  Сега всичко е цветя и рози. Въздух под налягане! Само приказки, резултат никакъв.

  Отговор
 • 27.11.2020 в 11:09
  Permalink

  Дръжте „мъжете в униформа“ вързани като кучета 6 месеца в закостенялата си институция, че да не ги пипне страшното вирусче.

  Отговор
 • 28.11.2020 в 15:43
  Permalink

  Мога ли да попитам само мъже ли учат в този университет, тъй като изказването „мъжете в униформи“ е несъстоятелно. Познавам и жени офицери, завършили въпросният университет – коментарът е сексистки и дискредитиращ. Относно самочувствието на офицерите, излезли от там, мога да кажа само едно – сигурна съм, че и вас да ви тъпчат ежедневно в продължение на 5 години и вашето самочувствие няма да бъде на ниво. Системата има нужда от промяна, но промяната определено не сте вие, защото промяната трябва да идва от млади, иновативни хора, а не от закостеняли комунисти.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *