131 четения

Започна масова ваксинация в руската армия срещу COVID-19

B руските въоръжени сили започна масова ваксинация срещу коронавирусна инфекция. Това заяви ръководителят на Министерството на отбраната на РФ Сергей Шойгу, съобщава РИА Новости. Предполага се, че ваксинацията е с първата руска ваксина „Спутник V“, която бе регистрирана в страната още преди тестовете от трета фаза сред десетки хиляди доброволци. В момента вървят изпитания и на втора руска ваксина „ЕпиВакКорона“.

Според Шойгу ваксинацията в руската армия е започнала по поръчение на президента Путин. Отбелязва се, че общо се планира да се ваксинират над 400 хиляди военнослужещи, повече от 2,5 хиляди военнослужещи вече са ваксинирани. До края на тази година този брой трябва да достигне 80 хиляди.

Известно е също така, че в руската армия се провеждат изследвания за използването на плазма на ваксиниран военен персонал с висок титър антитела за лечение на COVID-19.

Както Шойгу уточни, тази техника вече е показала своята ефективност при тежки форми на коронавирус. Към днешна дата 500 ваксинирани военнослужещи участват в изследването.

Превод и редакция: DarikNews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *