Забава и знание

11 неща, които децата трябва да научат, за да бъдат по-щастливи възрастни

През първите години от живота си детето усвоява огромно количество информация. Това е най-наситеният откъм учене период в живота. Неслучайно съществува израз, че децата са като попивателна хартия. Детският мозък възприема изключително бързо, все още е необременен и има достатъчно „свободно място”, което предстои да бъде запълнено с житейски умения и знания. Ето някои от тях, които ще направят детето ви по-щастлив възрастен.

1. Детето трябва да научи втори език.

Според изследванията децата, които владеят втори език, са много по-общителни и се приспособяват към новостите с лекота. Детският мозък учи бързо, затова ви съветваме да се възползвате от това умение, докато е време. Чуждите езици е богатство, което може да потрябва винаги и което никой не може да ти отнеме. Учени от Канада пък са установили, че човек, който говори два езика, е много по-слабо застрашен да развие болестта на Алцхаймер.

2. Детето трябва да се научи да плува.

Всяка физическа дейност е път към по-здравословен начин на живот. Това, което прави плуването различен спорт, е, че на първо място, дава възможност на детето да придобие умение, което би могло да му спаси живота в даден момент, освен това заздравява дробовете, подобрява координацията, отваря врати към най-различни преживявания. Според изследователите плуването поддържа мозъка млад.

3. Детето трябва да се научи да свири на музикален инструмент.

Невролозите смятат, че умението да свириш на инструмент, забавя стареенето на мозъчните клетки – процес, който е неизбежен във времето. Това се дължи на факта, че докато свирим, задвижваме няколко области от мозъка: на опорно-двигателния апарат, слуховия апарат, възприятието. Дете, което умее да свири на музикален инструмент, ще порасне като общителен възрастен, способен да дава простор на въображението си.

4. Детето трябва да се научи да кара колело.

Изследователите са единодушни, че карането на колело е сред най-полезните физически занимания. Особено за децата. Подобрява метаболизма, грижи се за опорно-двигателната система, развива умението за координация, увеличава капацитета на белите дробове. Освен това е отличен начин за създаване на нови приятелства. И за откъсване от компютрите.

5. Детето трябва да се научи да танцува.

Според едно скорошно проучване танцуването е особено полезно и важно при хиперактивните деца, защото им позволява да се себеизразяват чрез движенията на тялото си. Музиката спомага за развитието на тяхната креативност, подобрява социалните им умения, подпомага работата на опорно-двигателния апарат, спомага за самочувствието.

6. Детето трябва да се научи да изхвърля разделно боклука.

За съжаление, у нас тази култура на разделно изхвърляне на боклука не е така широко застъпена, както на други места. Казваме си, че щом е нещо, което не можем все още да видим с очите си или не ни засяга пряко, значи не е такъв проблем. Само че е! Учейки децата си да събират разделно боклука, ги учим на грижа и отговорност към планетата, което е предпоставка за по-добър живот на следващите поколения.

7. Детето трябва да се научи да чисти.

Редът и хигиената са неразделна част от съществуване на всяко човешко същество. Като оставим настрана ползите за здравето, създава навици, които ни учат да бъдем по-организирани. В Япония децата чистят сами класните си стаи като част от обучението.

8. Детето трябва да придобие чувство за ориентация.

Чувството за ориентация помага на човешкия мозък. Според едно проучване съществува нещо като вътрешен джипиес, който създава мрежа от връзки чрез неврони и когато развиваме умението си за ориентиране, ние всъщност подхранваме мозъка и му помагаме да изгражда маршрути, чрез които да се научим да взимаме правилни решения.

9. Детето трябва да се научи да готви.

Когато научите детето си да готви с вас, ще промените отношението му към храната. Така ще бъде по-малко вероятно да предпочете „джънк фуд”, а ще прояви по-голям интерес към домашно приготвеното. Когато готвите по рецепта, детето ще се научи да следва определени стъпки и ще се научи на търпение и ред.

10. Детето трябва да се научи да борави с пари.

С порастването растат и финансовите ни отговорности. Ако не сме подготвени, е по-вероятно да допускаме грешки. Важно е да накарате детето да разбере, че парите са средство, инструмент, а не награда. От значение е да го научите, че те не са даденост и че трябва да се ценят, защото са следствие от труд и усилия. Важно е да разбере не само как да спестява, но и как да ги харчи мъдро, без да го превръщате в скъперник, разбира се.

11. Детето трябва да се научи да изразява и да разбира чувствата си.

Няма как да сме щастливи през цялото време. Някои ситуации предизвикват неприятни чувства като тъга, раздразнение, страх, завист и т.н. Неизбежно е. ако научите детето си отрано да разпознава тези чувства и да се справя с тях, ще ви е благодарно за цял живот.

Бонус съвет: Научете децата си да се отпускат, да не се претоварват, да не се поддават на стреса и паниката; да намират време да си почиват и да се забавляват. Това е предпоставка не само за психическото, но и за физическото им здраве.

Източник: обекти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *