Великобритания може да започне ваксинация още на 7 декември

Великобритания е напът да стане първата страна, одобрила ваксината срещу COVID-19 на Pfizer Inc. и BioNTech. Според запознати източници, британските регулатори може да дадат своето одобрение за използването на ваксината още следващата седмица, информира Блумбърг.

Обединеното кралство отдавна сигнализира, че ще реагира бързо за въвеждането на ваксина, ако има такава, която демонстрира добри резултати. Русия и Китай вече одобриха за употреба ваксини срещу  COVID-19, но е малко вероятно те да бъдат използвани от САЩ и Европа.

По-рано тази седмица Регулаторната агенция по лекарствени и здравни продукти (MHRA) на Великобритания обяви, че разполага с нужните данни, за да прецени дали ваксината на Pfizer отговаря на стандартите  за безопасност и че „ще вземе решение за нея във възможно най-кратък“. Ваксината показа 95% ефективност при клинични изпитания, включващи 44 хил. души.

Междувременно „Файненшъл таймс“  съобщи, че първите инжекции може да бъдат поставени на 7 декември.

Великобритания е поръчала достатъчно дози от ваксината на Pfizer иBioNTech, за да ваксинира 20 млн. души. Компаниите подписаха споразумения за доставката на стотици милиони ваксини за Европа, САЩ, Япония и други страни.

Източник: manager.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *