Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Болница „Минерални бани” сключи договор с Община Полски Тръмбеш за 10 г., до месеци ще има водолечение

СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА БОЛНИЦА ЗА ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ЛЕЧЕНИЕ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ „Минерални бани“ подписа договор с Общината за 10 години, след като фирмата спечели обявения конкурс за още площи за болнична помощ. Месечният наем ще бъде 910 лева. Два месеца по-рано общинските съветници решиха да отдадат под наем за десет години още части от сградата. Така лечебницата вече има мотивация да стартира проекта си за водолечение на базата на минералната вода в града. Новите помещения на сградата, която е собственост на Общината, са на четвъртия и третия етаж, кухня и перално на първия етаж и външен терен от 770 кв. м в двора.

„Подписването на новия договор е във връзка с изграждането на водолечението в болницата. За него имаме изтеглен кредит и инвестицията ще бъде около 500 000 лв. Вече започнаха и строителните дейности в новонаетите помещения в сградата. Ще има съблекални, бани, кабинки, зала за лечебна физкултура, електротерапия. Това ще бъде на първия етап от строителството. Ще има и топла връзка между болницата и водолечебния център от около 150 кв. м”, обясни управителят на лечебницата д-р Иван Чернев. Строителят ще бъде фирма четвърта категория с нужните сертификати за такъв вид строителство.

АКО ВСИЧКО ВЪРВИ ПО ПЛАН И НЯМА СЪТРЕСЕНИЯ В КРАЯ НА ИДНАТА ПРОЛЕТ ИЛИ ПРЕЗ ЮНИ, лечебница „Минерални бани” ще бъде готова с водолечението и най-сетне ще отговаря на името си. При неочаквани проблеми това може да стане най-късно през есента на 2021 г., се надява д-р Чернев. Той допълва, че водолечението ще включва тангенторни и хидрогалванични вани за физиотерапия на долни крайници, ще има едно голямо джакузи за 8 – 10 души. Ще се ползва както минерална вода, така и озонирана вода, защото се инсталира и система за озониране за съвременната и модерна озонотерапия. Засега минералната вода от извора в Полски Тръмбеш ще се превозва вероятно с цистерна. Най- приемливият вариант е да се изгради водопровод от помпената станция до болницата, за което Общината има проект от доста време, но реализацията зависи изцяло от държавата. Има и трети вариант – да се направи съвременна система за минерализиране на водата.

ПО ВРЕМЕ НА КОРОНАКРИЗАТА ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА И ДО КРАЯ НА ОКТОМВРИ БОЛНИЦАТА Е БИЛА ПЪЛНА С ПАЦИЕНТИ.  Зимният период обаче ще е по-спокоен за физиотерапия и рехабилитация, казва още управителят и признава, че за ноември всъщност има и откази от резервации заради пандемията в страната. Сега лечебницата  разполага с две отделения – по физикална терапия и рехабилитация и второ за продължително лечение и рехабилитация. Има 130 легла, но реално желаещите да ползват услугите тук са много повече и има записани за август и септември. Лечебницата разполага с най-съвременна техника, която е мултифункционална и може да извършва няколко процедури едновременно.

БОЛНИЦАТА РАБОТИ ОТ МАЙ 2017 Г., СЕГА  УПРАВИТЕЛ НА „МИНЕРАЛНИ БАНИ“ е неврологът и специалист по мануална терапия д-р Иван Чернев. Той е главен лекар и човекът, който се занимава с всичко. Общината успя да запази сградата на бившата общинска болница. След това я даде под наем на частното дружество, което инвестира в ремонт и техника около 1 млн. евро. Вече три години лечебницата развива дейност и става все по-атрактивно място за процедури. Лечебницата приема пациенти след преживян инфаркт, след имплантиран пейсмейкър, след клапни протезирания, аортно-коронарни байпаси, работи се и по проблемите на детската церебрална парализа. Пътеките са 12 и са по стандартите в областта на физиотерапията и рехабилитацията. Има и пътека след мозъчен инсулт и тя е до 20 дни годишно. За нея държавата отпуска 50 лева на ден, които обаче са съвсем недостатъчни и не покриват разходите за лечението. Освен за стандартните пътеки тук приемат и за кардиорехабилитация. Най-често ползваните клинични пътеки за ставни заболявания и за периферна нервна система са по 330 лева, което е абсолютно недостатъчно. А по ценоразписа на болницата 7 дни излизат 315 лева, тоест цената е под стойността на пътеката, която касата плаща. Засега чудеса не са се случили и няма пациент, който да е проходил. Има обаче книга, в която пациентите описват какви подобрения са получили в „Минерални бани“.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *