84 четения

Отбелязаха 101 г. от подписването на Ньойския договор

101 ГОДИНИ ОТ ПОДПИСВАНЕТО НА НЬОЙСКИЯ ДОГОВОР ПОЧЕТОХА ОТ ВМРО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Членовете на организацията застанаха на почетна стража пред паметник „Майка България“.

Членове на младежкото и общинското обединение на организацията протестираха срещу несправедливите клаузи, тегнещи над България, със запалени свещи. Те поднесоха цветя и сведоха глави в знак на признателност към загиналите за свободата на родината ни.

„За поредна година ние, членовете на ВМРО Велико Търново, както и всички членове на ВМРО в страната там, където имат възможност, отбелязваме поредната годишнина от един срамен международен акт след Първата световна война, наказание, наложено на България заради това, че тя е може би една от малкото държави, която влиза във войната, за да изпълни една благородна, исторически обоснована кауза – да осъществи своето национално обединение. И въпреки това тя беше наказана, тъй като Господ не беше на страната на победените държави“, казаха организаторите и припомниха, че макар сред много историци да битува мнението, че след Ньйоския договор 1919 г. този идеал е избледнял, ние съществуваме днес точно заради това – да напомняме за идеала, за грешките, които са били допускани и да вървим напред.

„Защото днес сме изправени пред времена, в които идеалът за правата, за добруването на българите извън пределите на България отново е на дневен ред. И точно поради тази причина днес трябва да отстояваме твърдо, но от съвсем други позиции вече, които имаме, благодарение на членството ни в ЕС, историческата истина и правата на българите. Така че Ньой трябва да се помни заради грешките и да имаме все пак и поука от тези грешки, за да не ги допускаме отново. Да продължаваме вече по-силни и по-мъдри да преследваме националния идеал“, казаха още от младежката организация на ВМРО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *