178 четения

Весела Лечева, народен представител от „БСП за България“: „Системата е оставена сама на себе си, няма вече полезен ход, закъснели сме за всички важни решения“

„ПРИЕТИЯТ БЮДЖЕТ 2021 НЕ ГАРАНТИРА ЗАЩИТА НА СОЦИАЛНИТЕ ПРАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ. И това трябва да се знае, защото всеки има принос към този бюджет и не е без значение как се разходват неговите средства“, заяви на пресконференция във Велико Търново народният представител от „БСП за България“ Весела Лечева. Тя беше категорична и в това, че най-важният закон за следващата календарна година е бил приет в Народното събрание в разрез с всяка европейска практика и без дебат. „Министрите се появяваха епизодично, за пореден път министър-председателят изобщо не дойде и това е тревожен сигнал по отношение на парламентарния живот в България. Но ГЕРБ така разбират парламентаризма“, каза още Весела Лечева.

След това народният представител от Великотърновски избирателен район припомни някои от най-важните предложения на БСП за този бюджет, който обаче са били оставени без внимание от страна на управляващата партия. Преодоляване на демографската криза е бил един от приоритетите на социалистите за приетия вече бюджет. „Трудно можем да преодолеем тези негативни тенденции и единствената ни възможност е вече само да ги забавим. А истината е, че тези негативни тенденции влияят изключително тежко върху всички социално значими системи – пазара на труда, пенсионния модел, здравеопазването, образованието. Затова е необходимо тук всички политически сили да бъдем обединени около една последователна и настоятелна политика, свързана със стопирането на тези процеси“, коментира г-жа Лечева.

СПОРЕД ДАННИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ, ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ, В КОИТО УПРАВЛЯВАТ ГЕРБ, РЯЗКО Е ПАДНАЛ БРОЯТ НА РОДЕНИТЕ БЕБЕТА. Ако през 2010 г. те са били 75 513, през 2019-а те са 61 538. В мандата 2005-2009 положението е било точно обратното, сочат цифрите, взети пак от статистическия институт. През 2005 г. в България е имало 71 075новородени, през 2009-а бебетата са били 80 959.

„Ние като партия сме много чувствителни към тази тема, затова сме настоявали през всички бюджети да има конкретни мерки. И предлагаме цялостен план и политика по отношение на семейството, младите хора и децата. Предложихме еднократна помощ от 6500 лв. за всяко второ и трето дете за всички родители, които са били поне 24 месеца част от осигурителната система. Предлагаме 6500 лв. еднократна помощ и за всяка студентка, която става майка по време на следването си. Настояваме и за увеличение на обезщетението за втората година на майчинството и предлагаме то да бъде приравнено към МРЗ и да стане 650 лв. Също така предлагаме лекарствата за децата до 14 г. да бъдат безплатни и настояваме за данъчни облекчения за млади семейства“, обяснява Весела Лечева.

Народният представител заяви категорично, че увеличението на минималната пенсия, ако и да минава за изпълнен предизборен ангажимент от страна на ГЕРБ, е крайно несправедливо и крие огромен риск пред пенсионния модел, приет с консенсус през 2000 г. „От тук нататък балансът в този модел ще струва много скъпо за всички български данъкоплатци. Крайно несправедливо е, защото преизчисляването на пенсиите беше към тези, които прилежно са плащали вноските си, а точно те останаха извън тези милиард и седемстотин хиляди лева, които бяха разпределени през този бюджет за пенсии. И се получава така, че една учителка, която е полагала квалифициран труд и има 35-40 г. стаж, ще поучава колкото и чистачката в това училище. Ние не сме против вдигането на минималната пенсия до 300 лв., но това трябва да се случи по законен, логичен, ефективен и справедлив начин“, заяви народният представител.

„НЕ 300 МИЛИОНА, А ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ТРЯБВАШЕ ДА СА ПАРИТЕ ЗА СПРАВЯНЕ С КРИЗАТА, ПРИЧИНЕНА ОТ КОРОНАВИРУСА. Но и за това не бяхме чути. Предложихме не просто да бъдат вдигнати с още 300 милиона лв. средствата по мярката 60 на 40, но и мярката да стане 80 на 20. Така тя щеше да бъде ефективна и полезна и хората да почувстват подкрепата и защитата на държавата“, каза още Весела Лечева и заяви категорично, че с хаотичните мерки, които правителството взима за справяне с кризата, показват по-скоро страх от решения.

„Гледа се по-скоро конюнктурно на въпроса и целите са предизборни. Затова и гражданите се отнасят с недоверие и скептицизъм към решенията на т. нар. щаб. И ако март месец показа жълт картон към нашата здравна система, картонът вече е червен. И то най-вече защото за 10 години ГЕРБ нямаха политическа воля и кураж да осъществят реформите, свързани с електронното здравеопазване, електронните досиета, електронната рецепта, които към настоящия момент са толкова важни“, коментира Весела Лечева. Според нея високата смъртност сега е и заради много ниския здравен статус на българските граждани, заради липсата на профилактика и достъпно здравеопазване. „Системата е оставена сама на себе си. Затова и няма вече полезен ход. Закъснели сме за всички важни решения“, заяви Весела Лечева.

 

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *