18-годишно момче с аутизъм е озвучител в читалище, пътешественик с влак и лекоатлет

Мирослав Райнов от Горна Оряховица вдъхновява малки и големи със силата на своя дух

 

ЦЯЛАТА ДОБРОТА НА СВЕТА Е СЪБРАНА В СЪРЦЕТО НА ВЕЧЕ ПЪЛНОЛЕТНИЯ МИРОСЛАВ РАЙНОВ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Младежът на пръв поглед не се различава от връстниците си, но всъщност е специален. Той e мил, грижовен, усмихнат и с диагноза аутизъм. Има затруднения в комуникацията, което го лишило от приятели. Най-близкият му човек е неговата майка Пенка Станчева, с която пътува и опознава красотите на България. Тя му отворила очите за очарованието на театъра и самодейното изкуство и така вече три години Мирослав помага като озвучител в читалище „Иван Вазов“ в село Първомайци.

18-годишното момче позира преди няколко дни пред обектива на търновската фотографка Мая Михайлова, която е координатор за областта на проекта „Различните деца“. Инициативата има за цел да представи децата и младежите със специални потребности като пълноправни членове на обществото и да накара останалите да се замислят за приемането и социализирането им.

Майката на Мирослав установила, че има забавяне в развитието му, когато бил на една годинка. „До три години той не можеше да казва никакви думи. Всички ме успокояваха, че изведнъж ще проговори, защото при момченцата това се случва по-късно. Не можех повече да чакам и тръгнахме по доктори. Направиха му скенер на главата и множество прегледи. Накрая в клиника „Св. Никола“ в Александровска болница установиха, че има аутизъм“, разказа Пенка. Последвали консултации с логопеди, като най-голям напредък постигнала работата на специалистката Емилия Горанова.

ТАКА НА 7 ГОДИНИ ТЯ ЧУЛА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ДУМАТА „МАМО“, ИЗРЕЧЕНА ОТ СИНА СИ ОСЪЗНАТО. Жената споделя чудесни впечатления от екипа на детска градина „Елена Грънчарова“, която посещавал Мирослав, а след това и от училище „Иван Вазов“ в Горна Оряховица, където се обучавал от първи до четвърти клас. Неговата учителка Пенка Давидкова допринесла той да се чувства добре приет от съучениците си и в свои води в класната стая.

След това преминал в индивидуална форма на обучение, като успява да се справи с уроците и е много добър по математика. Умее да пише, но му е трудно да чете, защото среща затруднения в говора.

Въпреки диагнозата той е изключително любопитен към различни сфери от живота и от 3 години тренира лека атлетика. На пистата за бягане слуша наставленията на треньорката си Яница Илиева, която успяла да открие отличен подход към него, за да го мотивира.

Пенка е сред самодейците в читалището в Първомайци и често го взимала с нея на репетициите. Един ден озвучителят на театралната група отсъствал и докато го чакали да дойде, Мирослав седнал зад компютъра и започнал да пуска точните звуци и мелодии, включени в сценария. ОКАЗАЛО СЕ, ЧЕ МОМЧЕТО Е ЗАПОМНИЛО НАИЗУСТ ОЗВУЧАВАНЕТО И МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ БЛЕСТЯЩО С ТАЗИ ДЕЙНОСТ.

„Всички бяхме изумени от неговата памет. Единодушно решихме да му гласуваме доверие и вече 3 години се справя блестящо“, уточни майката.

18-годишният младеж обожава да пътува, макар това да е неприсъщо за хората с аутизъм. Често застава на географската карта на България и избира нова дестинация. Пенка уточнява подробностите по екскурзията и на другият ден се мятат на влака и потеглят. Посещавал е голяма част от градовете у нас, изкачвал се е до Рилските и Пиринските езера, познава забележителностите.

„Опитвам се да го адаптирам в обществото и да му давам свобода. Давам му да ходи сам до магазина, познава парите, ориентира се сред щандовете. От скоро го пускам да ходи сам на фризьор. За другите младежи на тази възраст това изглежда нещо нормално, но за него е голям прогрес. Всички малки крачки в развитието му са огромен скок“, споделя майката.

Пенка не крие, че е срещала неразбиране и подигравки от лоши хора. Казва, че не иска да гледа назад, неприятните спомени забравя, помни само добрините и вярва в доброто бъдеще. Тя е разведена, а момчето й е нейната голяма опора, която я кара да продължава да се бори в живота, да създава изкуство и да зарежда с позитивизъм околните.

 

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки Мая Михайлова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *