БФС с нови изискванията към клубовете за Covid-19

БФС промени изискванията си към клубовете спрямо тестовете за коронавирус. В началото на всеки месец всеки отбор ще трябва да предоставя антигенни тестове, а не PCR. Това стана ясно от регулярно писмо, което футболната централа е разпространила към всички професионални отбори в България. Според него клубовете са длъжни да направят антигенни тестове на всички свои играчи и служители на 1 декември, а ако някой даде положителен резултат, ще се направи задължителен PCR. Разходите и за двете процедури се поемат от футболната централа.

По този начин вероятно ще се избегне поголовно отлагане на мачове и масови положителни резултати за коронавирус, тъй като реално ще има двойно тестване. Антигенните тестове все още не се считат за метод, при който положителен резултат води до задължителна 14-дневна карантина. Мач може да бъде отложен само при карантинирани състезатели с положителен PCR тест.

Ако даден играч е дал положителна проба на антигенните тестове на 1 декември, ще трябва да направи PCR тест и едва след положителен резултат при него ще влезе в карантина. Чак тогава ще се води към бройката футболисти, заради която може да бъде отложен мач.

Всички клубове ще правят тестовете в една лаборатория, с която централата има подписан договор.

До момента някои клубове извършваха задължителните месечни PCR тестове в лаборатории по свой избор, която практика сега ще бъде пресечена. От футболната централа уточняват, че тестове в различна лаборатория няма да бъдат приемани.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *