Пожарната стартира онлайн уроци с 5 клас в областта за огнени стихии и земетръс

Първият виртуален час се проведе в класа на Таня Мишева

Първото онлайн обучение с ученици от 5 б клас на ОУ „Д. Благоев“ проведоха великотърновските огнеборци, съобщи преподавателката от училището Таня Мишева. Темите, по които дискутираха пожарникари и ученици, бяха „Пожари“ и „Действия преди, по време и след земетресения“. Огнеборците ползваха онлайн платформата на училището и направиха презентация по темата. Учениците пък имаха възможност след това да зададат допълнителни въпроси.
Инициативата е на пожарникарите от Регионалната пожарна и е осъществена с активното участие на ръководството на Регионалното управление по образование, подчерта гл.инсп. Николай Александров. Идеята е да се заместят изнесените часове, провеждани в нормални условия, при които учениците посещаваха Районната служба по пожарна безопасност и имаха възможност в реална обстановка да се запознаят с работата на огнеборците, а целта е да не се губи връзката с учениците.
Подобни часове ще се провеждат от служители на всички районни служби на пожарната на територията на област В. Търново петокласници в съответните общини. За целта обаче всеки класен ръководител трябва да направи заявка за онлайн включване на огнеборците! Темите ще бъдат две – „Поведение и действие при пожари” и как да се реагира при земетресение. За пожарите ще говори инспектор Красимира Ганева, а за земетресенията – Таня Борисова.
Първият виртуален час на експертите от пожарната е бил 20-минутна презентация на тема „Поведение и действия при пожар” и е бил  представи пред децата от Красимира Ганева.

Идеята е уроците да се провеждат от 30 ноември до 21 декември, когато  всички ученици се обучават дистанционно.

Целта на РУО и областната пожарна е да направят по-полезни и по-интересни часовете на децата, които се обучават в електронна среда от разстояние. Тази инициатива е първата по рода си в страната, поясниха още от пожарната. Не е обаче първата на търновските огнеборци, които наскоро изобретиха пъзели с указания за реакция при земетръс от едната страна, а от другата с рисунки на деца от конкурса „С очите си видят бедата” . Пъзелите бяха раздадени на клубовете в Община В.Търново.

 

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.