1835 четения

Здравни инспектори тръгнаха на лов за нарушители на мерките в локдауна

Служителите на РЗИ с полицаи, обхождат навсякъде, най-честите глоби са от 300 до 1000 лв.

 

СЪВМЕСТНИ ИНСПЕКЦИИ ПРЕДПРИЕХА СЛУЖИТЕЛИ НА РЕГИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ И ОБЛАСТНАТА ДИРЕКЦИЯ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Те провериха част от големите търговски обекти и центрове в старата столица и Горна Оряховица относно спазването на противоепидемичните мерки. Ангажираните в съблюдаването на разпоредбите на здравния министър са следили дали всички посетители носят предпазни маски, осигурена ли е дистанция между клиентите, направена ли е организация за разделяне на потоците от влизащи и излизащи хора, наличен ли е дезинфектант в търговските обекти и т. н.

Под прицела им в петък са попаднали Centrall mall, „Практикер“, „Технополис“, „Техномаркет“, JYSK и др., които привличат клиенти с примамливи оферти от традиционната кампания „Черен петък“. Въпреки големия потребителски интерес нарушения от страна на клиентите не са установени. На следващия ден проверяващите са инспектирали централния кооперативен пазар, коледния базар, „Скай център“ и „Ритейл парк“ в областния град, като в тези обекти също няма наложени актове.

От местното здравно ведомство посочват, че ще продължат да следят за неспазване на забраните на здравният министър и ще са безкомпромисни към нарушителите, без значение дали са физически или юридически лица.

ВСЕКИ, КОЙТО НА ЗАКРИТО ОБЩЕСТВЕНО МЯСТО НЕ НОСИ ПРЕДПАЗНА МАСКА, ЩЕ БЪДЕ ГЛОБЯВАН С 300 ЛВ. Търговският обект, в който е засечено неспазването на мярката, също ще търпи санкции. При повторни нарушения лицата ще „олекват“ с 1000 лв. Съществува и опция, даваща право на здравните инспектори да затварят обекти.

На всички пазари, тържища и базари на открито трябва да е създадена организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м между посетителите. Работещите и посетителите също са длъжни да носят защитна маска за лице.

Всички малки квартални магазини, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите и чиято дейност не е преустановена в локдауна, нямат право да допускат повече от 1 човек на 3 кв. м.

Служителите на РЗИ ще следят и дали се спазва т. нар. „зелен коридор“ за пенсионери, който отново бе преместен в сутрешните часове. От 8:30 до 10:30 ч. всеки ден е забранено на лица под 65-годишна възраст пазаруването в магазини за хранителни стоки.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *