70 г. читалищната библиотека в Полски Тръмбеш е средище за знания и културна дейност

ВЕЧЕ 70 ГОДИНИ ЧИТАЛИЩНАТА БИБЛИОТЕКА Е СРЕДИЩЕ ЗА ЗНАНИЯ, ИНФОРМАЦИЯ, КОМУНИКАЦИЯ, ОБУЧЕНИЕ И КУЛТУРНА ДЕЙНОСТ. За любознателните ни съграждани книгите са били възможност да се докоснат до познанията, един отворен прозорец към широкия свят, затова и читалищните дейци са положили усилия и грижи те да достигнат до всеки.

 

Изграждането на читалищната библиотека е  голяма придобивка за полскотръмбешчани. Началото  е винаги трудно, искат се много работа, упоритост  и любов към това, което вършиш. Поставено е през 1950 година от една жена, чието име всеки в Полски Тръмбеш е чувал – Еленка Караилиева. Нейната трудова биография започва и завършва в библиотеката. Тогава читалището разполага с 500 книги, а библиотеката се помещава  в бюфета на киното. Караилиева продава билети и същевременно грижливо съхранява  книгите и обслужва читателите. За да обогати книжния фонд, Управителният съвет организира дарителска акция. Отзовавайки се на читалищния призив, жителите на Полски Тръмбеш даряват  1000 книги, така  библиотеката успява да бъде полезна на читатели от всички възрасти. В продължение на 37 години Еленка Караилиева е библиотекар, главен библиотекар и методист за библиотеките от общината. Тя завършва библиотечния институт в София, с богатия си опит и знания винаги помага с думи и дела на по-младите си колежки. Любопитно е да отбележим, че в този период за съвсем кратко време, от 8 февруари до 30 април 1971 година, като втори библиотекар е работила Нелушка Миновска – човекът, чието име  в нашия град се свързва с развитието на културата. За тези години през библиотеката минават множество читатели, провеждат се  редица мероприятия – колективни четения с работници в предприятията и селското стопанство, срещи с писатели и общественици, детски утра, читателски конференции, обсъждат се книги, уреждат се витрини, изложби, семинари, практикуми  и др. С голяма  популярност се ползва и организираният от библиотеката  „Говорящ вестник”, който е най- интересен за малките.

Помещенията, които е обитавала библиотеката, често са се сменяли в търсенето на  по- добри условия, отговарящи на нуждите на населението и увеличаващия се книжен фонд, докато бива настанена в собствена сграда, тип павилион,  разположен в градския парк. В края на 1976 година библиотеката разполага с 28 193 тома литература. Открива се детски отдел със 7000 книги. По това време библиотекарки са Еленка  Караилиева, Елена  Илиева и Ангелина  Кирилова. През 1979 година читалищната библиотека в Полски Тръмбеш и  библиотеките при читалищата в съставните села на общината  преминават  към централизирана библиотечна система – новата литература се закупува от екипа в Полски Тръмбеш и се обработва от него. Библиотеката става методически център за 15 читалищни библиотеки, две профсъюзни и една училищна. От 1990 година главен библиотекар става Банка  Николова. В библиотеката  в различните периоди работят Елена Маринова, Ани Кирилова, Кремена Стефанова, Мария Григорова, Татяна Петрова. 1981 година като завеждащ  Детски отдел започва работа младата библиотекарка Маргарита Христова, която и днес оглавява  детския отдел на библиотеката.

През 2009 година библиотеката се премести в обновената  сграда на старото училище. През същата година спечели проект по програма „Глобални библиотеки” – 13 компютъра, два принтера и мултимедия, създаде се интернет център. От 2012 година като  главен библиотекар и завеждащ отдел възрастни е назначена Ирена Петрова. С добрите си компютърни умения тя обогати дейностите на библиотеката, организирани бяха обучения на съгражданите ни за начална компютърна подготовка, спечелиха се проекти за разширяване на библиотечната дейност. Днес библиотечният фонд наброява 29 000 тома литература.

Горица ДОНЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *