Полски Сеновец с детски кът за 10 000 лв., земеделци дариха пари за зъболекарски стол

Новият кмет Красимир Колев е прочут майстор на пещи и каменни зидове

 

НОВИЯТ КМЕТ НА ПОЛСКИ СЕНОВЕЦ КРАСИМИР КОЛЕВ Е известен майстор на пещи, барбекюта и каменни дувари. Този талант му е предаден по наследство и въпреки новото за него поприще намира време и за хобито си. По време на неговото управление от една година селото видимо е променено и разкрасено. В центъра вече е готова новата детска площадка по проект за 10 000 лева от ПУДООС, сложени са нови пейки и цветни алеи. Катерушките и люлките за хлапетата са до каменни отломки, които имат археологическа стойност, но красят малката полянка зад площада и до бивше заведение. Новите пейки и цветните лехи на площада пък красят и паметника на социалистическия вожд Георги Димитров, а постаментът е сред малкото запазени в страната. В селото още отпреди години има две оръдия, които също придават причудлив облик.

ДРУГАТА НОВИНА В СЕЛОТО Е КРУПНО ДАРЕНИЕ ОТ 10 700 ЛВ. от арендатора Младен Милков. С 9500 лева от него вече е купен модерен зъболекарски стол в стоматологичния кабинет, където се прави цялостен ремонт. Така в нова обстановка зъболекарите – баща и дъщеря от Горна Оряховица, ще приемат пациенти в европейски условия. За ремонта в кабинета  помага и друг арендатор от селото Иван Тонков. С помощта на общинската администрация здравната служба в селото ще бъде напълно обновена и ремонтирана, обяснява Красимир Колев.

ТАКА ПОЛСКИ СЕНОВЕЦ СЕ ПРЕВРЪЩА В КИТНО МЯСТО за живеене, а за неговата слава от няколко години определено помага и модерната дестилация за ракия на бившия управник Мариян Тонев, която посещават от цялата област.

Първо дело – 6000 тона изчистени боклуци

 

КАКВО Е СВЪРШИЛ новият кмет Красимир Колев за една година и какви са неговите планове? Първото крупно начинание на този кмет, заел поста след балотаж, бе да изчисти… 6000 тона боклуци от нерегламентирани сметища и да ги извози с помощта на земеделските производители със 107 контейнера, припомня той.

„Защо станах кмет ли? Ами познавам селото, живея тук, безпартиен съм, бях на изборите като независим кандидат. Преди това не съм заемал такива постове. Работех в БТК, а десетина години бях кръчмар и казанджия. За тази една година не знам дали сме направили много, или малко, но това с почистването на боклуците си беше голяма акция. Само от къщата на един мъж с психични заболявания изнесохме тонове. Но сега той пак е тук след престой в Церова кория и пак пълни къщата си с отпадъци…“, започва своя едногодишен отчет Красимир Колев.

Другото направено вече е възстановяването на почти цялото улично осветление в селото. Имало е над 100 несветещи, които вече работят. Кметът обаче има една мечта, която може и да сбъдне в този мандат – да възстанови килийното училище, строено през 1847 година. То се намира в двора на църквата в селото, която бе напълно обновена и зографисана преди години и е строена през 1838 г., вероятно една от най-старите в региона.

„Ами смятам с дарения да се възстанови килийното училище, което е в окаяно състояние. Дали има деца в селото, като има нова площадка? Искам да възстановя и килийното училище. Ами има десет местни, които пътуват до Полски Тръмбеш, а през почивни дни и лятото си идват още около 20. Но се надявам, че деца ще има, като има условия“, смята кметът.

Независимо от хубавите придобивки в селото живеят 550 души, отдавна няма училище и детска градина, има обаче 40 семейства чужденци, от които три семейства руснаци, две семейства италианци, но основно заселниците са англичани.

НА НИКУЛДЕН КРАСИМИР КОЛЕВ ЩЕ ЧУКНЕ 50 Г. Не е семеен. Купил си своя къща в родното си село, която сега стяга с двете си ръце. Вече е изградил пещ с барбекю в двора и работи по други свои проекти в жилището. Строителството и дюлгерството са неговото хоби и за друго няма време. До момента е направил четири пещи и три барбекюта. Наследил е този занаят от дядо си и му доставя удоволствие. Освен това тази година си е направил и ракия от малини, с която също се гордее. На шега казва, че камъните за дуварите тежат, но се оказало, че кметската корона също не е лека…

Нели ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *