4991 четения

Започва строителството на 31 дка спортен парк за 1,5 млн. лв. в подножието на Арбанаси

Ремонтните дейности ще продължат 30 месеца, изпълнител е търновската фирма „Джамбо 33”

ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА СТАРТИРА СТРОИТЕЛСТВОТО НА СПОРТЕН ПАРК, В КАКЪВТО ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ ЛЮБИМАТА НА ПОКОЛЕНИЯ ГРАДСКА ГРАДИНА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Зелената площ, която се намира в подножието на Арбанаси, е над 31 дка. Инвестицията в най-стария парк в железничарския град е близо 1,5 млн. лв., а изпълнител на обекта ще е търновската компания „Джамбо 33“. По договор обектът трябва да е готов за 30 месеца, но обществените очаквания са срокът да бъде скъсен. Парите са осигурени по ОП „Региони в растеж”, съфинансиран от ЕС, съобщи заместник-кметът по финансите на Горна Оряховица Николай Георгиев, който, заедно с инж. Гергана Кръстева и Валя Андреева от екипа по управление на проекта, представи параметрите му на пресконференция днес. Това е петият парк, който се реконструира в Горна Оряховица, посочи заместник-кметът. Предстои в бъдеще да бъдат осъвременени зеленото пространство под „Кауфланд”, както и парк „Никола Петров” до промишлената зона.

Множество спортни съоръжения, фонтани, кътове за отдих и игра на най-малките, както и розариум, предвижда инвестицията по един от най-важните за мандата проекти.

ЧАСТ ОТ СРЕДСТВАТА ОТИВАТ ЗА ТЕНИСКОРТОВЕ И ПЛОЩАДКИ ЗА ВОЛЕЙБОЛ, БАСКЕТБОЛ И ФУТБОЛ. В целия парк ще има нова паркова мебел, алеи, енергоспестяващо и декоративно осветление, система за видеонаблюдение, както и детски площадки, фитнес на открито и други атракциони. Парковата среда ще бъде адаптирана за ползване и от хората с увреждания. Ще има също така обособени места за любителите на шахмата и таблата.

След фитосанитарна експертиза ще бъде преценено кои растителни видове ще се запазят и какви нови дървета и храсти могат да бъдат засадени в парковото пространство.

Предвижда се изграждане на автоматизирана поливна система, като за целта ще се изградят два резервоара от по 45 куб. м. Към тях ще се отведат дъждовните води от алеите, както и част от водата на водните атракции.

Авторски надзор ще упражнява „Обединение ДЗЗД „Горна Оряховица 2015-2020” – София.

Стилян НАЙДЕНОВ

3 коментара за “Започва строителството на 31 дка спортен парк за 1,5 млн. лв. в подножието на Арбанаси

 • 02.12.2020 в 14:11
  Permalink

  Оставам с впечатление, че в Горна Оряховица се работи повече за благото на населението от колкото в нашия град (Велико Търново). И освен, че ще направят поредния прекрасен парк – с поливна система, видео наблюдение и т.н. съм сигурен и че няма да допуснат да се опи*ава и о*ира от домашни любимци, както е при нас. Нашата управа много е загрижена, много е толерантна със собствениците на кучета и след една година обсъждания и обмисляние ги допусна в парковете, като дори не маркира качествено разрешените алеи. Там хората за нула време решават, че не е редно, забраняват и поставят табели, което е съвсем нормално. Май е време да се замислим, кой от двата града е по-хубав за живеене? Къде управата на града работи повече в полза на обществото?

  Отговор
 • 02.12.2020 в 14:18
  Permalink

  Има нужда от игри със занимателен характер, хората да развиват фантазия, да стимулира младите и не само .

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *