1958 четения

11 местни криминалисти с награди в памет на убития от мафията Джовани Фалконе

Екипът на гл. инсп. Илиян Личев отличен заради акции срещу разпространители на наркотици и на новия вид дрога „чай за пушене“

 

Единадесет полицаи от Областната дирекция на МВР във Велико Търново са удостоени с грамоти в конкурса на Община Благоевград за магистрати и полицаи под наслов „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“. Конкурсът е в памет на убития от мафията италиански магистрат Джовани Фалконе и се провежда ежегодно, съвместно с посолството на Италия в България.

Грамоти получават главен инспектор Илиян Личев, шеф на криминална полиция в областта, старши инспекторите Венцислав Стоев, Симеон Трифонов и Мирослав Йорданов, инспекторите Стефан Стефанов, Петко Иванов, Ивелин Иванов, Дончо Бараков, Йордан Халачев и Павлин Христов и младши експерт Тодор Пенев. Всички са от сектор „ Противодействие на криминалната престъпност”, оглавяван от Илиян Личев. Заради пандемията наградите са изпратени, а отличията са обявени онлайн.

Всички те са удостоени заради за работата си по случай за разпространението на т. нар. „чай за пушене“. Полицаите задържаха основния разпространител за територията на област Велико Търново. Наградата е и за предотвратяването на международен трафик на канабис чрез пощенски пратки и разпространяване на кокаин от жена на стойност 5000 лв. 34-годишната дилърка Г. Ч. бе закопчана в Шереметя преди сделката преди месеци. По това време тя работеше в търновска детска градина по заместване.

По време на ювелирната операция бе извършена проверка на лек автомобил „Рено”, управляван от 34-годишната търновка Г. Ч. Непосредствено преди започване на проверката тя изхвърлила от автомобила пакет. При извършения оглед е установено, че той съдържа 35 полиетиленови плика с бяло прахообразно вещество, което при полеви наркотест е реагирало на кокаин. 35-те грама дрога са на стойност около 5000 лв. Младата жена е част от група за разпространение на кокаин и е заловена, преди да извърши поредната сделка.

Случаят с разкриването на новата мода –„чай за пушене“, стана известен преди два месеца. След това съдът остави 25-годишния Б. С. зад решетките, а заловената дрога бе на стойност над 3655 лв. Младият търновец е измислил ноухауто за наркотик от чай и синтетичен канабинол, който е основното вещество в канабиса, преди доста време. Неговият бизнес бе разбит през февруари т. г., но месеци наред лабораторията на МВР не можеше да установи за каква дрога става въпрос и заради историята бе огласена една наскоро. При полицейска акция в имоти на 25-годишния „химик” във В. Търново и Ресен бил иззет наркотик на стойност 3655 лева. Той е обвинен в държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение.

Нели СУКОВА

Сн. архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *