1479 четения

Апелативният съд във Велико Търново намали двойно кръвнина за убито от футболна врата дете

Момчил Иванов, адвокат на почернените родители: „Магистратите постановиха и 11 000 лева разноски, въпреки непредставени документи“

 

Апелативният съд във Велико Търново намали двойно присъдени от първата съдебна инстанция искове за обезщетение на зачернени родители на убито от футболна врата дете в училищен двор.

Първоначално майката и бащата на мъртвото момче предявили претенции от по 300 000 лева срещу Община Велико Търново. Окръжният съд в старата столица присъди половината от исканата сума по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) или по 150 000 на всеки от двамата, заедно с дължимата лихва. Община Велико Търново обжалва решението пред Апелативния съд. Втората съдебна инстанция обаче се е произнесла, като е намалила присъдените суми на по 70 000 лева за всеки от родителите.

„Освен че съдиите оцениха на тази стойност живота на едно дете и намалиха размера на обезщетението, без да са представяни нови обстоятелства по делото, но и признаха на нает от община Велико Търново външен адвокат 9000 лева възнаграждение за втора инстанция и 2000 лева държавна такса към общината, въпреки че не беше спазена процедурата и не бяха представени необходимите документи по време на съдебното заседание. Така двамата родители ще трябва да си поделят изплащането на 11 000 лева разноски по процеса. Това е скандално! Покойният юрист доц. Кристиян Таков навремето завеща: „Пазете правото, включително и от закона!“. Аз ще допълня: „Пазете правото, включително и от съда!“, коментира Момчил Иванов, адвокат на родителите на убитото дете.

ТРАГЕДИЯТА С 8-ГОДИШНОТО МОМЧЕ СЕ РАЗИГРА ОКОЛО 12,40 ЧАСА НАВРЪХ 1 ЮНИ 2013 Г. НА СПОРТНА ПЛОЩАДКА В ДВОРА НА СУ “ВЕЛА БЛАГОЕВА” В КВАРТАЛ “БУЗЛУДЖА“ В СТАРАТА СТОЛИЦА. По разкази на очевидци на терена играели мач няколко деца на около 7-8 г. Футболната врата на терена била неукрепена, нямала подпори и от нея била останала само рамката. Съоръжението било подпряно на оградната мрежа на игрището и, ударена с топка, внезапно се стоварила върху момчето. Една от масивните греди на вратата ударила Красимир по главата и момчето получило тежка черепно-мозъчна травма. Сигнал за случилото се подала на тел. 112 случайно преминаваща през двора на школото жена. Екипът на “Спешна помощ” пристигнал само за три минути до училището, но се оказало, че задният вход на двора е заключен с катинар и се наложило да бъде разрязван, за да може линейката да стигне до футболния терен. Лекарят от екипа на “Спешна помощ” могъл единствено да констатира смъртта на 8-годишния Красимир Атанасов. По-късно станало ясно, че детето учи в основно училище „Бачо Киро” и е във втори клас.

По случая веднага е образувано разследване в Окръжната прокуратура. Държавните обвинители работили по казуса близо три години, без да има повдигнати обвения. Преди около две години казусът бил прехвърлен на Районната прокуратура, за да се търси виновник за причиняване на смърт по непредпазливост. Назначени били техническа и икономическа експертизи, за да се установи кой носи вина – дали общината или съответното училище.

Малко след нелепата смърт на ученика бе установено, че теренът е на общината. Пет години след трагедията държавното обвинение и полицията си прехвърляха топката. Заради това родителите на Красимир потърсиха справедливост по граждански път с рекордни искове срещу общината.

Нели СУКОВА

Един коментар за “Апелативният съд във Велико Търново намали двойно кръвнина за убито от футболна врата дете

  • 03.12.2020 в 19:09
    Permalink

    Aми има и съд в Страсбург, нека ги видят и там колко години се мотаят при очевадни факти и колко адекватно им е ПРАВОсъдието! !

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *