2553 четения

Училищен фелдшер избра вместо почивка да излезе на фронта срещу COVID-19

Иван Кънев от старата столица дава дежурства в Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“

 

ИВАН КЪНЕВ Е ПЪРВИЯТ И ЕДИНСТВЕН МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТ ОТ УЧИЛИЩНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В ОБЛАСТНИЯ ГРАД, КОЙТО СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ГЕРОИТЕ В БЯЛО на първа линия срещу коронавируса. Фелдшерът с близо 30-годишен стаж се притече на помощ на колегите си и на пациентите, настанени в Специализираната респираторна клиника „Д-р Трейман“. Здравният специалист не можел да си представи да бездейства в периода, в който учебните заведения, които обслужва, стоят затворени и пожелал да подкрепи медиците, борещи се с овладяване на заразата.

Иван Кънев е завършил някогашния полувисш медицински институт във Велико Търново. След това започнал работа в село Дичин, където се грижел за здравето на около 2000 пациенти, от бебета до пенсионери. Бил е част от екипа на старопрестолния психодиспансер и помощник на джипито д-р Юлий Иванов, с когото преглеждали жителите на няколко малки населени места в продължение на 10 години. Там се сблъскал с огромен брой екстремни, тежки и необичайни случаи.

През 2014 година преминал в областта на училищното здравеопазване. Работи в ОУ „П. Р. Славейков“ в старата столица, както и в ОУ „П. Р. Славейков“ в Церова кория и детската градина в селото. През летните ваканции винаги се хващал да упражнява професията си на различни места, работел в медицински пункт на морето, по кораби и др.

НА 1 ДЕКЕМВРИ ЗАСТЪПВА В БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА ДА ЛЕКУВА ХОСПИТАЛИЗИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУС. „Всички в екипа правят и невъзможното, за да помогнат на болните. Ситуацията наистина е много тежка, натоварването – огромно. Пациентите пристигат уплашени и отчаяни. Те виждат в нас спасители и изразяват голяма благодарност за труда ни. COVID-19 е коварен вирус, който има непредсказуем ход на протичане, затова непрекъснато се следи състоянието на всеки пациент“, споделя фелдшерът.

През първата част на дежурството си медицинският специалист 7 пъти обличал защитния „скафандър“, за да влиза при хоспитализираните. По думите на Кънев, има огромен недостиг на медицински сестри и това затруднява провеждането на терапиите.

„ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ МОИ КОЛЕГИ ОТ УЧИЛИЩНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В БОРБАТА С КОРОНАВИРУСА. Така или иначе всички изчерпахме платения си отпуск по време на извънредното положение през пролетта. Сега сме нужни, защото тези, които от началото на пандемията дават дежурства, са преуморени, някои са болни и няма кой да ги замести“, заяви той.

Здравният специалист изрази удовлетворение от грижата на кмета Даниел Панов, шефката на социалния отдел Росица Димитрова и д-р Диляна Вачков по отношение на обезпечаването с предпазни средства, дезинфектанти и всичко необходимо за медиците в учебните заведения. Споделя, че много негови колеги от други градове у нас са пренебрегнати от местната власт и не се ползват с толкова голяма подкрепа от общинската администрация.

Той призова още здравното министерство да помисли за различни заплати на фелдшери и медицински сестри, тъй като в момента трудът им се заплаща еднакво, макар отговорностите и дейностите, които извършват, да не са идентични.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *