1174 четения

Акушерки влязоха да помагат за лечението на болни от коронавирус в областната болница

От стационара призоваха за доброволци, които да извършват куриерски услуги

 

АКУШЕРКИ ВРЕМЕННО ОТСТЪПИХА МЯСТОТО СИ В РОДИЛНИТЕ ЗАЛИ НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“, ЗА ДА ПОМАГАТ В КОВИД ОТДЕЛЕНИЯТА НА БОЛНИЦАТА. Причина за указаната от тях подкрепа на медиците от първа линия е фактът, че медицинските сестри, санитари и специалисти по здравни грижи са преуморени, някои дори излизат от строя, защото се заразяват, а в същото време инфектираните пациенти продължават да се увеличават. Така макар да избрали за професия посрещането на новия живот, те биват поставени в условия да се борят за спасяването на тежко болни. Преди ден те се изправили лице в лице със смъртта, след като положили неимоверни усилия, за да спасят пациентка, но тя починала.

Една от внедрените в специализираните отделения за коронавирус е акушерката Милена Видева, която бе част от първия випуск на филиала във Велико Търново на Варненския медицински университет. Тя работи в родилно отделение още преди да се дипломира.

Междувременно вече 7 отделения на стационара са трансформирани за лечение за заразени. В последните седмици общо хоспитализираните не падат по 90 на брой. Това налага включване на повече кадри, тъй като работата значително се увеличава.

ОТ БОЛНИЦАТА РАЗПРОСТРАНИХА АПЕЛ ЗА ТЪРСЕНЕ НА ДОБРОВОЛЦИ, КОЙТО ДА ИЗВЪРШВАТ ОСНОВНО ЛОГИСТИЧНИ УСЛУГИ. На откликналите на призива ще бъде поверено носенето на изследвания до лабораторията, разнасянето на консумативи, медикаменти от болничната аптека, доставка на храната за пациентите и медиците и т.н. Техният труд е необходим ежедневно в диапазона от 07:00 до 18:00 ч. Всеки доброволец ще трябва да попълни декларация за конфиденциалност, в която се съгласява, че няма да разкрива лична информация за пациентите.

Освен куриери лечебницата търси и санитари. Тяхната функция е свързана с ежедневната поддръжка на хигиената в помещенията, проследяване на наличието на санитарно-хигиенни средства, изхвърляне на отпадъците, както и асистенция на пациентите. Те ще дежурят по 7 дни, а след смяната ще бъдат изследвани с PCR тест, за сметка на здравното заведение. С всички одобрени кандидати ще бъдат сключени трудови договори.

 

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *