Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Общ работник от старата столица управлявал 51 фирми, без да знае

Продавач на бижута по интернет укрил 20 000 лв. данъци с дружество на името на богинята Лакшми

 

32-ГОДИШЕН СТОЛИЧАНИН ОТИВА НА СЪД ВЪВ В. ТЪРНОВО ПО ОБВИНЕНИЕ НА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ЗА укриване на 20 000 лв. данъци. Кристиян Е. си регистрирал фирма с името на богинята Лакшми, която в индуизма е богиня на богатството, мъдростта, както и на късмета. За две години късметът му обаче изневерил и младият мъж вече е клиент на Темида. Мъжът става клиент на търновската прокуратура, тъй като си намерил „муле” от града за управител на дружеството. Въпросният общ работник пък управлявал 51 дружества, регистрирани на един и същ адрес във В.Търново и дори не знаел какво върши собственикът.

Кристиян бил женен няколко години за сръчна дама, която изработвала ръчно бижута от полускъпоценни камъни. Двамата решили да ги продават и тогава създали фирмата с името на богинята. Дружеството първо било регистрирано в София през 2012 г., а след 4 години е дерегистрирано по ЗДДС по инициатива на НАП. По това време Кристиян е освободен като управител и си остава собственик. Появява се формалният управител Огнян, който по-късно пред разследващите признава,че за дребни пари е собственик на 51 фирми на един и същи адрес във В. Търново и дори не знае с какво се занимават, камо ли да помни техните имена.

Още от регистрацията на фирмата обвиняемият започнал активна търговска дейност от името на дружеството, като продавал по интернет ръчно изработените бижута на съпругата си. Първоначално търговската дейност на дружеството била извършвана само по интернет. Впоследствие през периода от юли 2012 г. до февруари 2014 г. дружеството имало и физически магазин – бутик за бижута в София. След преустановяване на дейността на бутика мъжът продължил да извършва продажба на бижутата само по интернет, но решил да не издава фактури, касови бележки или други счетоводни документи и да не декларира пред НАП реализираните облагаеми приходи, за да избегне установяването и плащането на дължимите данъци. За две години продал по интернет бижута за над 77 000 лева.

Така извършените продажби през мрежата попадат в дефиницията на „разносна търговия“. Според закона, за тези продажби задължително се издава фискална касова бележка от продавача. Кристиян Е. не изпълнил това свое задължение като продавач и не издавал фискални касови бележки за извършените от него продажби.

ЗАРАДИ ТОВА НАРЕДИЛ НА СЧЕТОВОДИТЕЛКАТА СИ да подава нулеви справки-декларации по ЗДДС от името на дружеството за данъчни периоди от януари 2015 г. до януари 2016 г., като в този интервал ежемесечно я уведомявал, че дружеството не развива дейност, което не отговаряло на действителността. След това Кристиян въобще спрял да подава дори и нулеви сводки. Така избегнал установяването и плащането на данъчни задължения за 19 316 лв., от които за ДДС – 12 860 лева, и за корпоративен данък 6456 лв. Великотърновската окръжна прокуратурата за обвинява именно за укриване на тази сума за времето от 1 януари 2015 г. до 31 март 2017 г. от онлайн продажба на бижута…

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *