1958 четения

Шаранът достигна рекордно ниска цена и остава класика за никулденската трапезата на търновци

На места в старата столица традиционната риба за празника може да се купи за под 5 лв./ кг

 

ЗДРАВНАТА И ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА НЕ СПИРА БОЛЯРИТЕ ДА ОТБЕЛЕЖАТ КАКТО СИ МУ Е РЕДЪТ ПЪРВИЯ ГОЛЯМ ПРАЗНИК ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ. Сериозни опашки се извиха пред рибните магазини и щандовете за морски дарове в големите супермаркети, кварталните търговски обекти, бакалии и т. н. Повече от половината клиенти посягат към традиционния за Никулден шаран, който тази година може да се купи от някои места за под 5 лв. Наша проверка показа, че най-изгодно се продава за 4,89 лв./кг. В голяма част от търговската мрежа обаче заковава 6 лв/кг.

Въпреки отстъпките в цената на шарана, има и клиенти, които избират да сложат на масата за 6 декември друг вид риба. За повечето от тях алтернативата е толстолоб, който излиза около 9 лв./кг, лаврак и ципура за 15 лв./кг и сьомгова пастърва – 13,50 лв./кг. Любителите на хека пък плащат средно 9лв./кг.

За хората, които обичат да експериментират с вкусове и рецепти, в големите търговски вериги изобилиства от екзотични хрилни. Пример за това е белугата, която далеч не е по джоба на средностатистическия българин и струва над 40 лв./кг. Калмарите пипала се търгуват за около 13 лв./кг, а скаридите могат да бъдат открити минимум за 16 лв./кг. Сьомгата на доста места е намалена от 30 лв./кг на 20 лв./кг.

Според експертите не само цената е определяща за качеството на рибата и затова потребителите трябва да следят за други издайнически признаци за това дали е прясна. Ако люспите са блестящи, месото й е твърдо на пипане, а очите – бистри, си заслужава да се купи. Престоялата риба има обилен слуз, на места е синкава и мирише неприятно. Професионалните готвачи пък са категорични, че прясната риба е винаги е за предпочитане пред замразената.

МАКАР И ЗАТВОРЕНИ, НЕ ЛИПСВАТ И РЕСТОРАНТИ И ЗАВЕДЕНИЯ ЗА ХРАНЕНЕ, КОИТО ДА ПРЕДЛАГАТ ГОТОВИ ЯСТИЯ ЗА НИКУЛДЕН. Традиционният пълнен шаран с орехи и лук, с грамаж близо 2 кг, струва не повече от 30 лв/кг. Пърженият шаран на котлети е по-изгоден и е на цена 22 лв. за порция. Достъпни са и предложения за деликатеси със сьомга и сьомгова пастърва, но за тях клиентите трябва да дадат сумата от 54 лв. Като комплимент от заведенията е безплатната доставка до адрес на поръчките, непосредствено преди часа за вечеря в неделя.

Ресторантите, заведенията за хранене и всички търговски обекти попадат под прицела за служителите на Областната дирекция по безопасност на храните. Инспекторите вече стартираха проверки навсякъде, където се продават риба и морски дарове. От ведомството апелират да не се купуват хрилни от нелицензирани търговци, а ако станат свидетели на съмнителни лица, които продават на улицата или от багажник на кола например, непременно да съобщят на телефон 0700 122 99.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *