Дават 1 млрд за първите 75 км. от пътя Русе- Велико Търново, обявиха обществена поръчка за строителството

Пътната агенция обявява обществената поръчка за проектиране и строителство на първите 75 км от АМ „Русе – Велико Търново“. Прогнозната стойност на поръчката е за близо 1 млрд. лв. Тръжната процедура е с две обособени позиции. В първата е участъкът от Русе до Бяла, а във втората обходния път на Бяла. Срокът за подаване на офертите за обществената поръчка е до 21 януари догодина.

Първата позиция по процедурата е участъкът от Русе до Бяла, с дължината 40 км и срок за изпълнение почти 6 години. В обособена позиция 2 пък е обходът на гр. Бяла, с дължина 35 км и срок за изпълнение от близо 5 години. Цялото проектно трасе на бъдещата магистрала е над 130 км и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново. Пътната агенция е предложила проектът за изграждане на магистралата да бъде включен за финансиране от бъдещата програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

Автомагистралата ще започва на 3 км източно от „Дунав мост“ при Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът ще се разделя в посока Прохода на Републиката и прохода „Шипка“. По трасето ще бъдат изградени 22 моста и виадукта и 3 тунела по лявото и 2 по дясното платно в участъка Бяла – Велико Търново.

Строителните работи ще започнат от участъците с най-интензивно движение, каквото е трасето Русе – Бяла. В момента първокласният път е един от най-натоварените и с висока концентрация на тежки пътни инциденти.

Бъдещата магистрала ще осигурява връзката между страните от Североизточна Европа през Румъния и България с Гърция и Турция, както и между Балтийско и Средиземно море. С построяването ѝ ще се подобри транспортното обслужване на международния и вътрешния трафик, като ще се повиши безопасността на движението, а транзитният трафик ще бъде изведен извън населените места

4 thoughts on “Дават 1 млрд за първите 75 км. от пътя Русе- Велико Търново, обявиха обществена поръчка за строителството

 • 07.12.2020 в 17:39
  Permalink

  Айде бе, с пачки ще го настилате този път. И колко е гаранцията му!

  Отговор
 • 07.12.2020 в 21:18
  Permalink

  Вече 15 години я строят тази магистрала, скоростен и път и т.н. названия, но я строят само на книга!

  Отговор
  • 09.12.2020 в 16:25
   Permalink

   хаха, те властите нямат пари заплати да плащат, ние чакаме един милиард за магистрала? Мисли народе, някой ползва извънредното положение да си прави каквито си поиска търгове.
   Отделно по добре път да не минава през този красив регион, ще съсипе невероятна природа

   Отговор
 • 08.12.2020 в 15:09
  Permalink

  Нали имаше и друг проект Русе Свиленград който беше много по изгоден.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.