Конгресен център с 5 хил. места за 9,9 млн. лв. вдигат до „Интерхотела“ по проект на архитект, работил за Dolce & Gabbana

Общинският съвет на В. Търново разглежда проекта на сградата в старото военно училище, която ще финансира ОП „Региони в растеж“

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СТАРТИРА ПРОЦЕДУРАТА ПО ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПЪРВАТА СГРАДА В НОВИЯ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР, който ще се оформя на мястото на старото военно училище. По предложение на кмета Даниел Панов на последната за годината сесия местният парламент на старата столица одобрява проекта и финансовите участия в него, включително и това на местното кметство. 9,9 млн. лв. с ДДС ще струва новият конгресен център с 5 хил. места и близо 8 хил. лв. разгъната застроена площ. Комплексът ще се намира на мястото на сегашните кортове и игрище „Юнак“, което е съществувало в близост до Стамболовия мост и „Интерхотела“ в недалечното минало, в съседство с корпуса на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Областна администрация.

91 хил. е финансовият ресурс, който Община Велико Търново отделя, а останалите милиони трябва да получим по Оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът е един от най-важните в настоящата управленска програма на кмета Даниел Панов и един от знаковите за старата столица за последните години. Първата сграда в новия градски център трябва да бъде готова за 30 месеца от подписването на договора за изпълнение и да има просторен паркинг с поне 2500 места. Проектирана е от именития флорентински архитект Клаудио Нарди. Неговата архитектурна дейност, както в Италия, така и в международен план, включва културни, граждански, гостоприемни и жилищни проекти по целия свят. Впечатляващ например е дизайнът на Нарди за Музея за съвременно изкуство, построен около бившата фабрика „Шиндлер“ в Краков, донесъл му и още по-голямо международно признание. Италианецът е смятан за истински новатор в своята професия и с феноменално умение да постига баланс между форма и функция. Той е проектирал многобройни модни бутици и е създал имиджа на много известни марки като Dolce & Gabbana, Malo, Tod, Gianfranco Ferrè, Exte, Desmo, BP Studio и LuisaViaRoma. Създател е на няколко стадиона, небостъргачи в Дубай и Китай, както и прочутото звукозаписно студио на U2 в Дъблин.

АРХ. НАРДИ СПЕЧЕЛИ МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС ЗА ПРОЕКТИРАНЕ НА НОВИЯ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР НА СТАРАТА СТОЛИЦА, журиран от брата арх. Георгий Станишев. Близо 600 хил. лв. е хонорарът на италианеца за изготвянето на техническия проект за новия конгресен и експозиционен център. С бъдещата сграда от Община Велико Търново плануват да развиват и експозиционния и конгресен туризъм в региона. Комплексът ще даде начало и на мащабно строителство на цялата свободна площ в бившето старо военно училище, която е 180 дка. Планувани са множество музеи, библиотека, подземни паркинги и зони за отдих.

Стилян НАЙДЕНОВ

5 thoughts on “Конгресен център с 5 хил. места за 9,9 млн. лв. вдигат до „Интерхотела“ по проект на архитект, работил за Dolce & Gabbana

 • 07.12.2020 в 11:59
  Permalink

  Надяваме се да се сложи най- накрая в ред тази част от Града. Търпението на всички се изчерпва. Нека всеки сантиметър да бъде завършен с безупречен вид.

  Отговор
 • 07.12.2020 в 16:16
  Permalink

  Един бърз поглед върху великия план за център на снимката, и ми се доплаква. Ама нали една шепа ще реши отново какво и как ще се случва в това градче, хорицата нямат думата. Имаше едни представяния, но никой и не мисли да попита народа какво всъщност иска, яд ме е. И много ви моля, бързо да усвоявате тези само 10 млн, че да не стане късно и да не можете да се облажите от тях.

  Отговор
  • 08.12.2020 в 13:42
   Permalink

   Това, което е на общата снимка на центъра, няма да се прави. Това е само обща визия за цялото пространство, но не и приет проект за изпълнение.
   На този етап ще се прави само Конгресен център с 1200 – 1500 места, който, заедно със съседните две сгради, ще оформи северната част на бъдещия център.

   Отговор
 • 07.12.2020 в 19:46
  Permalink

  С тези бели небостъргачи ще приличаме на Пхенян…

  Отговор
 • 08.12.2020 в 19:53
  Permalink

  Тези, които казаха “Да“ на проекта помислиха ли как тази помпозна сграда ще се впише в атмосферата на този исторически град, с неговото минало и настояще. Дали архитектурата е подходяща за Велико Търново или просто трябва да се усвоят едни пари? Все пак тук не е Азия или Америка, живеем в Европа, на Балканите.
  Нека не го забравяме.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *