Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Включиха разказите на две момичета от Гимназията по туризъм в сборник за българските праведници

РАЗКАЗИ НА ВЪЗПИТАНИЧКИТЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО КРАСИМИРА ГЕОРГИЕВА И ИВАНЕТА ПЕЙКОВА са включени в сборник, който разказва за съдбите на 20-те български праведници на света. Сборникът е единствената по рода си книга, която събира на едно място животите на българи, удостоени с огромното признание от мемориалния комплекс „Яд Вашем“ в Йерусалим. Това са българи, които са останали в историята ни като спасители на българските евреи от Холокоста. Заради подвига си те са удостоени с най-високото звание – „Праведници на народите на света“.
„Аз съм един от тях – българските праведници на света“ е наречен сборникът, който съдържа 27 разказа, написани от ученици и студенти, участници в Седмия национален литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“, на Центъра за еврейско-българско сътрудничество /ЦЕБС/ „Алеф“.
В литературната надпревара са участвали повече от 150 младежи от цялата страна. Те са писали за жестоките години на Втората световна война и са търсили най-достойните примери на човеколюбие, доказвайки, че историята за най-страшния човешки геноцид и спасителите все още не е разказана напълно. Младежите са направили ценни изследвания, открили са малко познати факти, създали са увлекателни художествени разкази за живота на 20-те българи, намерили място в Храма на праведниците в Израел. Най-добрите разкази, отличени от журито на конкурса, са включени в сборника.
Това е третото издание на Център „Алеф“, което съдържа наградени младежки творби от литературния конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“. През 2018 г. едноименен сборник събра всички наградени есета от първите пет литературни надпревари, а през миналата година излезе от печат сборникът с разкази „Да обичаш въпреки….“.
Сборникът „Аз съм един от тях – българските праведници на света“ ще бъде разпространен в читалища, обществени и училищни библиотеки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *