259 четения

Актьорът Деян Донков гостува в часа по литература на VII „а“ в ОУ „Димитър Благоев“

Търновски педагог намери нестандартна форма да заинтригува учениците си с произведенията на Иван Вазов

 

ПОПУЛЯРНИЯТ БЪЛГАРСКИ АКТЬОР ДЕЯН ДОНКОВ БЕШЕ ГОСТ В ЧАСА ПО ЛИТЕРАТУРА НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ VII „А“ В ОУ „ДИМИТЪР БЛАГОЕВ“. Идеята за нестандартния урок е на учителката по български език и литература Таня Мишева, която решила, че по този начин ще привлече вниманието на децата към Иван Вазов и неговата повест „Немили-недраги“.

„Уроците за Иван Вазов и за „Немили-недраги“ не са точно от тези, които можеш да превърнеш в атрактивни за съвременните деца. Просто има автори и произведения, които трябва да преподаваш, следвайки техните принципи и духа на времето, в което са живели. И все пак, днешните деца живеят във времето на дигиталните технологии, учениците растат с героите на Джоан Роулинг, Рик Риърдън и други съвременни автори, фентъзи герои. И са вече достатъчно далеч като време от времето на Вазов и от неговите хъшове и ми се искаше да е по-различен урок. Вярвам, че ще го запомнят, и вярвам, че по този начин „Немили-недраги“ достигна до тях“, обяснява г-жа Мишева и допълва, че произведението на Иван Вазов „Немили-недраги” е включено в учебната програма за седми клас по литература и децата й вече три седмици анализират няколко от 17-те глави на повестта. В нестандартния час, гост на който беше и Деян Донков, тя и учениците опитаха да свържат в едно литература, театър, кино, телевизия. „Говорихме си основно за пиесата „Хъшове”. Тя е драматизирана от големия наш режисьор Александър Морфов по повестта „Немили-недраги”. Пиесата представя живота на хъшовете, български революционери в изгнаничество в годините преди Освобождението. И благодарение на обичания Деян Донков, се потопихме отново в атмосферата на румънския град Браила в 1871-ва“, уточнява учителката.

За да подготви децата за часа и за срещата им с популярния филмов и театрален актьор, тя им е изпратила предварително информация за четирисерийния филм „Хъшове” и снимани кратки откъси от ролите на Деян Донков.

БЛИЗО ЧАС УЧЕНИЦИТЕ НА ТАНЯ МИШЕВА СА РАЗГОВАРЯЛИ С АКТЬОРА И СА МУ ЗАДАВАЛИ ВЪПРОСИ ЗА НЕГОВИТЕ РОЛИ, ЗА ОТНОШЕНИЕТО МУ КЪМ ВАЗОВ И НЕГОВИТЕ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, за едноименната постановка „Хъшове“, в която той участва. „Тази постановка е създадена за първи път през 1895 г. година и до днес тази драма е постоянно в репертоара на любителски и професионални групи. В Народния театър премиерата е била през 2004 г. и от тогава е в репертоара на театъра. В пиесата Деян Донков изпълнява четири различни роли, в които влиза последователно в годините“, уточнява още г-жа Мишева.

За ролите, за това как се изгражда отрицателният герой в киното и театъра, за актьорската професия и нейната мисия, за любимите актьори на Деян Донков са питали децата. „Вярвам, че това, което правя на сцената, мотивира младите актьори, които идват след мен, и младите хора въобще. Вярата е да се борим и да вярваме в чудеса, но най-важно според мен е да следвате сърцата си, защото сърцето ни казва какво да правим и това е обикновено верният съвет. Разумът понякога ни подвежда. Но най-вредната емоция е страхът, затова не се поддавайте на страха, следвайте сърцата си“, каза на малчуганите Деян Донков.

Гости на нейния час миналия ден бяха и учениците от XI клас на Хуманитарната гимназия в старата столица. В продължение на две години тя им е преподавала репортерство и журналистика.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *