Имунолог: Страничните ефекти от ваксината не са тежки и минават до 2 дни

Ваксината, която ще пристигне в България е т.нар. базирана на РНК

Най-важното за ваксините е, че тяхната цел е да създадат имунен отговор срещу причинителя на COVID-19 и да създадат антитела срещу него. Ваксините които ще бъдат одобрени от ЕС са постигнали близо 95% имунен отговор.

Това обясни пред БНТ имунологът д-р Цветелина Великова.

При около 3-4% от ваксинираните са страничните ефекти, като те обикновено преминават за 1-2 дни.

Изразяват се в обща отпадналост и главоболие, не са толкова тежки. Не са регистрирани по-сериозни реакции в рамките на проучванията досега, категорична е д-р Великова.

istock

Ваксината, която ще пристигне в България е т.нар. базирана на РНК. Идеята е в организма да се внесе инструкция как ние да произведем част от най-важните антигени срещу вируса – т. нар. шипчест протеин. Тази информация се превръща в белтък, а РНК се разгражда и имунната система има възможност да изгради имунен отговор срещу вируса без да се е срещала с него, обясни д-р Великова.

Тя е категорична, че няма опасност от т.нар. цитокинова буря, ще бъдем предпазени и от това опасно усложнение чрез ваксината.

Ваксинацията не е препоръчителна за бременни, кърмещи и малки деца. Теоретичните рискове са малко, но те не могат да бъдат изключени.

Очакваме научни статии за конкретните групи по време на изследването, каза още имунологът.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *