Забава и знание

Обезлесяването на Амазония е равно по площ с размерите на Испания

Обезлесяването на амазонската гора в периода 2000-2018 г. е достигнало 513 016 квадратни километра, площ, равна по размери на държавата Испания, предаде тАСС.
Това значи, че този най-голям тропически горски масив в света е изгубил 8 процента от площта си.
Според неправителствената организация Амазонска мрежа за социоекологична информация, днес Амазония е много по-заплашена, в сравнение с периода отреди осем години. Организацията публикува подобен доклад и през 2012 година. В нейната най-нова разработка, озаглавена „Амазония под натиск“ е указано, че главни виновници за обезлесяването са миннодобивната дейност, инфраструктурните проекти и зачестилите морски пожари.
Амазония се разпростира над девет държави, като на тази територия живеят 47 милиона души, сред които многобройни аборигенски племена.
От изследвания период 2003 година се оказва най-неблагоприятната с регистрирано обезлесяване в размер на 49 240 квадратни километра. През 2018 г. също са регистрирани високи стойности – 31 269 кв.км.
На Бразилия се падат 85 процента от амазонската гора, но и 85 процента от общото й обезлесяване, като в периода 2000-2018 г. то е достигнало 425 хиляди квадратни километра.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *