Пожарникари пренесоха 150-килограмов пациент с COVID-19 за спешна реанимация

СЪВМЕСТНАТА РАБОТА НА ЛЕКАРИ И ПОЖАРНИКАРИ ДОВЕДЕ ДО УСПЕШНОТО ТРАНСПОРТИРАНЕ до реанимация на 150-килограмов мъж с коронавирус, който без интензивно лечение, нямал шанс да оцелее, научи „Борба“. Ситуацията се случва в Специализираната белодробна болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново. Пациентът се влошавал с всяка минута, но заради свръх теглото му, превеждането в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ изглеждало непосилно за дежурния екип. На помощ идват огнеборци, които изнасят инфектирания благополучно.

Пациентът е на 61 години от Велико Търново. Приет е в белодробната болница във вторник вечерта. Целият ден в сряда не спира да се влошава, въпреки опитите на медиците да го стабилизират. Състоянието му се утежнява и от придружаващи заболявания – дихателна и сърдечна недостатъчност.

„С д-р Сиракова стигнахме до заключение, че пациентът се нуждае от реанимация и спешно трябва да бъде преведен в интензивно отделение. От болницата се свързаха с изпълнителния директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Стефан Филев, който съдейства. След като видяхме, че не можем да го смъкнем сами, заради огромното му тегло, потърсихме помощ от търновската пожарна служба“, разказа медицинският фелдшер Иван Кънев, който е единственият от училищното здравеопазване, излязъл на първа линия срещу коронавируса в старата столица.

ЧЕТИРИМА ОГНЕБОРЦИ РЕАГИРАЛИ НА АПЕЛА. За да се гарантира тяхната безопасност, от лечебното заведение ги облекли със специализирани защитни медицински „скафандри“, предоставили им ръкавици, калцуни и всичко необходимо, за да влязат при COVID болния. Посредством специализирано платнище, пожарникарите смъкнали 61-годишният пациент от стаята му на втория етаж до линейка. Действието продължило от 17:30 до 18:00 часа и накрая заразеният е приет в търновската болница.

„Ако пожарникарите не бяха помогнали за пренасянето на този човек, той щеше да почине. Изказваме огромни благодарности за тяхното съдействие“, допълни Кънев, който сподели още, че за лечението на болният в респираторната болница се погрижили освен него, д-р Росица Сиракова и медицинските сестри Катя Иванова и Ивелина Илиева.

МЕЖДУВРЕМЕННО ОТ „Д-Р ТРЕЙМАН“ ОТНОВО ОТПРАВЯТ ПРИЗИВ ЗА ДОБРОВОЛЦИ. На официалната страница на Районната лекарска колегия във Велико Търново е публикуван апел на управителят на клиниката д-р Стела Денчева, която моли всички лекари от доболничната помощ да дойдат за подкрепление в стационара.

Усилията и труда на медиците в здравното заведение продължават да срещат уважение от обществото. Преди дни собственикът на местната аптека „Хипократ“ дари на диспансера ампули метилпреднизолон, които са жизнено важни за хоспитализираните.

Галина ГЕОРГИЕВА

на снимката – част от медиците и пожарникарите, участвали в пренасянето на болния

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *