С 4,3 млн. лв. ремонтират три знакови гимназии

ПГТ „В. Берон”, ПГЕЕ „М. Ломоносов” и ПГСАГ „Ангел Попов” ще са обновени до края на 2021 г.

 

СЪС СИМВОЛИЧНА ПЪРВА КОПКА В ДВОРА НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ „АНГЕЛ ПОПОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО вчера беше поставeно начало на ремонта в три професионални гимназии в областта. До края на следващата календарна година трябва да са напълно обновени сградите на гимназията по строителство и Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ в старата столица, както и Професионалната гимназия по електроника и електротехника „М. Ломоносов“ в Горна Оряховица. Договорът за трите гимназии е на стойност 4 292 665 лв.

Около 2,2 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонта на Професионалната гимназия по строителство, където предстои да бъде подменена частично дограмата, да бъде изграден нов покрив над театралния салон, нова ВиК и елинсталация, както и нова отоплителна инсталация, за да премине училището на отопление с газ. Ще бъде направена реконструкция на физкултурния и на театралния салон, ще бъде монтирана нова пожароизвестителна система. Предстои ремонт и в интериора на сградата, обяснява директорът на училището д-р Евгения Илиева.

„Цялостно обновяване на учебния корпус, включително изпълнение на мерки за енергийна ефективност, подмяна на електро- и ВиК инсталацията предстоят в нашата сграда. Проектът предвижда частична реконструкция на покрива, цялостен вътрешен ремонт – боядисване на стаи, коридори, подмяна на врати и настилки, окачени тавани и ремонт на санитарни помещения“, казва и зам.-директорът на гимназията по туризъм инж. Славка Проданова. И допълва, че общата стойност на ремонта е 873 390 лв.

За 1 207 506 лв. е ремонтът, който ще бъде направен в Професионалната гимназия по електроника и електротехника „М. Ломоносов“ в Горна Оряховица. „Ние ще правим саниране на основната сграда и физкултурния салон, една от сградите на работилниците ни се нуждае от ремонт. Предвидена е изолация и подмяна на покрива, както и на ВиК и елинсталацията“, уточнява директорът на гимназията инж. Милена Димитрова. И признава, че такъв ремонт училището не е имало в цялата си 61-годишна история.

И В ТРИТЕ ГИМНАЗИИ ПРЕДСТОИ ДА БЪДАТ ИЗГРАДЕНИ И АСАНСЬОРИ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ. По проекта се предвижда и доставка на модерно съвременно оборудване, което ще спомогне за повишаване на привлекателността на училищната среда сред учениците, както и на условията за провеждане на учебния процес.

Инж. Розалия Личева, началник РУО във Велико Търново, проф. Георги Камарашев, зам.-кмет на Община Велико Търново и Иван Даскалов, управител на строителната фирма „Политрейд Кънстръкшън“, която ще извършва ремонтните дейности, уважиха церемонията на първата копка.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *