Водещи новиниСъдби

Търновци създават първите по рода си изложби вкъщи

Сдружение „ВТ Евентс“ спечели 120 000 лв., за да реализира поредица от културни проекти

 

НАД СЪЗДАВАНЕТО НА ПЪРВИТЕ ПО РОДА СИ ИЗЛОЖБИ ВКЪЩИ ЗАПОЧВА ДА РАБОТИ ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ „ВТ ЕВЕНТС“. Младите хора, които са обединени около клуб „ТАМ“ и са един от най-притегателните центрове за български и чуждестранни артисти през последните години, са успели да спечелят проект пред Национален фонд „Култура“ на Министерството на културата. Този проект ги превръща не просто в разпространители на изкуство, а и в негови продуценти. И една от идеите им е да разработят програма съвместно с куратора на Националната галерия Мартина Йорданова.
„Има край Габрово една резиденция, която създадоха неотдавна двама млади артисти. Те купиха къща, превърнаха я в красиво ателие, в което има ризографска техника и техника за ситопечат. И нашата идея е да поканим петима артисти от България, като артистите от Велико Търново ще бъдат с предимство. Те ще работят заедно с Мартина Иванова по изработването на изложба. Заедно ще изберат темата, заедно ще подберат и произведенията, които ще бъдат включени в бъдещата изложба. Като по този начин искаме да покажем каква всъщност е ролята на куратора и как се организират групови експозиции“, обяснява Галин Попов, който е управител на „ВТ Евентс“.

Когато всичко това бъде готово, художниците ще отидат за три дни в резиденцията край Габрово, за да създадат принтове на свои картини, които ще бъдат заснети и качени в интернет.

„И тогава всеки великотърновец ще може да си избере тези принтове на картини, които най-силно го докосват и да ги поиска за изложба вкъщи. Те ще бъдат негови за две седмици. Нищо няма да струва това гостуване на изложбата вкъщи, но пък така човекът, който е поискал картините, ще поживее в галерия за 14 дни. Нещо повече – сам ще стане галерист, защото ще има възможност сам да подреди произведенията по стените си, после да ги покаже на приятели. Сигурен съм, че така всеки ще погледне на изкуството по различен начин“, обяснява Галин.

Всеки, който пожелае, ще може и да си закупи принт. Всички средства ще остават за артистите, така те ще бъдат подпомогнати за следващи дейности. А след това целият процес по реализирането на проекта, авторите му ще представят и пред студенти от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ.

ПО ТОЗИ ПРОЕКТ, ФИНАНСИРАН ОТ ФОНД „КУЛТУРА“, „ВТ ЕВЕНТС“ СЕ ФОКУСИРА НЕ ВЪРХУ ПУБЛИКАТА, А ВЪРХУ АРТИСТИТЕ. „Заради ситуацията, в която живеем, сега е сложно да се концентрираме върху публиката, а и истината е, че артистите, също имат нужда от внимание. Затова вместо да показваме изкуство, ще го продуцираме. Ще продуцираме изложби, спектакли, ще издадем няколко албуми на български банди на грамофонни плочи“, казва Галин. Едно от нещата, които той и неговите колеги и партньори са решили да направят, е документален спектакъл с театрална компания „Вокс попули“ и режисьорът Неда Соколовска. Филмът ще бъде за историята на Асенова махала и ще бъде насочен към жителите на този квартал. За целта Неда Соколовска и нейният екип ще се срещнат с хора от квартала, ще се поровят в библиотеката и архивите в града, за да научат повече за миналото и настоящето на махалата.

Заложени са четири изигравания на спектакъла, който след това ще бъде дигитализиран. Четири плочи на млади български групи ще бъдат издадени по проекта. Записите ще бъдат направени в студио „Pressure Mastering”, оборудвано от двама млади англичани, които са избрали да живеят в Стефан Стамболово. „Ще запишем живо изпълнение от бара в клуб „ТАМ“ и ще го издадем на плочи. Много се надяваме тогава вече да няма ограничения за публика, за да може да записваме реакциите и аплодисментите“, казва Галин.
Групите, които ще могат да издадат музиката си на плочи, са „КАКЕ?“, Ropotamo CO, Тrohi и Windoo. Мартиан Табаков е един от основните музиканти в „КАКЕ?“, в Тrohi свирят момче и момиче, които правят електронна музика. Windoo също е дуо и музикантите използват все нетрадиционни музикални инструменти. Много интересна е и четвъртата банда – Ropotamo CO, в която свирят осем музиканти от различни националности. Сред тя тях има двама българи, италианец, финландец, перуанец и всички чужденци са в България заради любовта и са тук заврени зетьове, разказва Галин. И уточнява, че всички плочи, както и всички събития по проектите, ще носят бранда на Велико Търново.
Тази година търновците са спечелили проект и по европейската програма „Еразъм+“ и той се нарича „Отвореният град“. „Идеята ни е да изследваме един избран от нас квартал в града. Да разберем от какво имат нужда хората, какъв е потокът на хората в квартала, какви места в този квартал имат потенциал да се превърнат в туристически или пък да станат събирателни центрове за жителите“, разказва Галин. И уточнява, че избраният квартал е в старата част на града и то тази част, която се намира около Клуба на дейците на културата.
„Първата ни идея беше да се съсредоточим в квартал „Асенов“, но предвид интересите, които имаме към това да събудим и развием Клуба на дейците на културата, решихме, че и за нас, и за квартала, ще е по-полезно да опознаем „Варуша“ и неговата общност“, уточнява Галин. Освен това точно в тази част на старата столица има ателиета, работилници, галерии, заведения и социален живот и всички те са интересни за изследване.
В проекта са предвидени срещи между жителите в квартала и хора на изкуството, социални експерти, кариерни консултанти. „В тази част на града има доста магазини, които ние добре опознахме, докато през лятото имахме събития в Клуба на дейците на културата. Направи ни впечатление, че хората, които работят там, най-често споделят идентични ситуации. Те казват, че туристите влизат не, за да купят нещо, а за да опитат как да стигнат до някоя туристическа атракция, къде точно се намират в момента, къде ги води пътят, ако тръгнат по него. Значи има нужда от създаването на система, която да указва всичко това и да помага на гостите на града по-добре да се ориентират. Заедно със специалистите, които вече споменах, можем да направим това“, обяснява Галин и допълва, че конкретните дейности, които предстои да бъдат извършени по проекта, ще зависят от самите хора и от приоритетите, които те изведат. Проектът продължава две години, през които ще бъде използван и опитат на чуждестранните партньори, с които „ВТ Евентс“ работи, защото гледната точка на гостите на града също е интересна и може да подскаже какъв потенциал би могъл да бъде развит в квартала.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *