Горнооряховчанка измайстори паметника на братята Прошек от шоколад

ГОРНООРЯХОВЧАНКАТА АЛБЕНА НАЧЕВА ИЗРАБОТИ ПАМЕТНИКА БРАТЯ ПРОШЕК ОТ ШОКОЛАД И ЗАХАРНА МОДЕЛИРАЩА ПАСТА и участва с произведението си в четвъртото издание на Българска захарна колаборация „Моята България”. Инициативата е на шеф Мария Владимирова-Озтюрк, която е с корени в Габрово, но от години живее в Истанбул. Освен това Мария всяко лято се прибира в къщата си в Арбанаси и дори организира обучение за декорация на торти.
За четвърти път тази година тя прави своята инициатива „Моята България“, в която предизвиква талантливи българските дами да майсторят произведения на изкуството от шоколад и захар. Тази годината темата е била „София – културно-исторически паметници”.
Албена Начева участва за втори път, тази година с шоколадов паметник на братята Прошек, чийто оригинал се намира ул. „Сан Стефано” в София. Скулптурно-художествена й композиция е изработена изцяло ръчно с моделиращ шоколад и захарна моделираща паста, оцветена е с аерограф и ръчно изрисувана с хранителни бои. За Албена Начева, която е икономист по образование, заниманията със захарна декорация са хоби от около седем години. В колаборацията „Моята България” участва по лична покана на шеф Мария Озтюрк.
„Албена е изключително прецизна в работата си и макар че не се занимава професионално с това, се справя чудесно. Познавам я от Фейсбук групи по сладкарство и от едно мое обучение, в което тя се включи“, казва Мария и признава, че тя сама подбира участниците за всяка следваща колаборация. „Нямам специални условия и изисквания, но избирам участниците. А тази година, заради ситуацията около коронавируса, трябваше всички да се съобразим с едно условие – тези, които искат да участват, трябваше да могат да донесат лично проектите си в София. Затова и нямаме участници от чужбина“, допълва Мария.
Идеята й за тази колаборация била да обедини група захарни декоратори. Всяка година им предлага да работят по темата „Моята България“, като в предишните издания на инициативата, всеки имал възможност сам да си избере от коя сфера ще е проектът му, дали ще е свързан с фолклор или архитектура, дали с изкуство или култура. Тази година обаче Мария конкретизирала темата – София, затова и изложбата е подредена в столицата в Центъра по себепознание „Орфей” в София. Експозицията може да се види на място или виртуално до 8 януари.
„Експозицията ще остане един месец, след това ще й търсим друго място за показване. По принцип такива инициативи са много популярни във Фейсбук и Инстаграм, но аз не искам прекрасните проекти на момичетата да остават просто снимка във Фейсбук, затова много държа да правим изложби“, допълва Мария. Изложбата трябвало да стане факт около 24 май, както експозициите от предишните издания, но заради Ковид-19 всичко било изместено във времето.
„Но нищо, това са макети и се съхраняват лесно. Разбира се всяко произведение на момичетата може да бъде изработено и като истинска торта, но така трайността ще е твърде кратка, затова под шоколада има стиропорени макети. Но пък около всеки един макет ухае на ванилия“, усмихва се Мария и признава, че през годините е канила и мъже да се включат в обединението, но мъжете сладкари винаги се оказват доста по-ангажирани от дамите. Затова досега единственият мъж в тази дамска компания е бил син на една от участничките и е работил по макета с майка си.
„Благодаря на всички момичета,че ми се довериха, приеха поканата ми и седмици и месеци наред изработиха захарните си шедьоври. Така заедно създаваме „Моята България“ – първата и единствена по рода си българска захарна колекция, в която  талантът и уникалността на българските и участници са критерий за участие“, казва Мария.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *