Коледарски геги, предпазващи от зли сили, донесоха първи места на талантливи сестри от Елена в национален конкурс

Мия и Яна Василеви сами направили от липа, резбовали и пирографирали древните символи

 

Сестрите Мия и Яна Василеви спечелиха първите места в своите възрастови групи от националния конкурс по народно приложно изкуство „От Коледа до Васильовден“. Талантливите момичета от Елена заслужиха най-високото отличие в направление „Етнография“, раздел „Апотропейни предмети“, подраздел „Геги“. Мия, която е седмокласничка, и по-малката й сестра, в четвърти клас, са възпитанички на кръжока по живопис и приложни изкуства към Центъра за подкрепа за личностното развитие. Те се включват в учебните часове от малки и развиват своите заложби под ръководството на директора на центъра Мирослав Лазаров.

Негова е идеята за коледарските геги – обреден реквизит на коледарските дружини, които в Еленския край и до днес поддържат традициите. Гегите са и сред фолклорните предмети, натоварени с апотропейна сила – вярва се, че предпазват хората от злини и вреди.

За участието в конкурса направили гегите от липа – меко дърво, подходящо за резбоване, рисуване и пирографиране. Украсата и декорацията им момичетата избрали и сътворили сами чрез длетото, четката и пирографа.

Конкурсът се организира ежегодно от Министерството на образованието и науката и Националния дворец на децата. Има за цел да съхрани и популяризира българските народни обичаи и да стимулира интереса на участниците към богатото наследство на народното изкуство. Ученици от I до XII клас от цялата страна представят своите таланти в три направления – „Литературно творчество“, „Етнография“ и „Изобразително изкуство“. Под същия надслов – „От Коледа до „Васильовден“ Центърът за подкрепа за личностно развитие в Елена обяви онлайн конкурс за деца от 6- до 15-годишна възраст за направа на коледни украшения, картички и рисунки. Авторите на творбите, събрали най-много гласове, ще бъдат наградени с ваучери за покупка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *