ОбществоТемида

Наш телефонен измамник в разбита група от спецпрокуратурата с управление от Букурещ

Специализираната прокуратура обвини 6 лица за участие в организирана престъпна група за телефонни измами, трима от които са задържани в Букурещ. Арестите са извършени на 10 декември 2020 г. Задържани са шестима български граждани, трима от които в румънската столица, а останалите – в различни селища на страната, при съвместни действия на Главна дирекция „Национална полиция“, СДВР и областните дирекции в Плевен, Велико Търново и Перник.

Според събраните по досъдебното производство доказателства групата е била създадена в началото на 2019 г. и е извършвала измами на български граждани главно от територията на Република Румъния. Там са били ситуирани ръководителят и преките извършители на измамите, докато в България са действали т.нар. „мулета“.

До момента са събрани доказателства за стойността на измамите, с които са били ощетявани жертвите на извършваните престъпления, която е над 156 000 лева. От тримата задържани в Букурещ са иззети лаптоп, 84 симкарти и 10 телефона, с които са били набирани произволни български стационарни телефони. На българска територия са претърсени 12 жилища, ползвани от участниците в групата, част от които луксозно обзаведени. Намерени и иззети са 75 телефона, 25 симкарти, картодържачи, газов пистолет, златни накити, пари, документи, както и 12 автомобила. Специализираната прокуратура е възложила на ДНСК проверки на недвижимите имоти, собственост на обвиняемите, тъй като лицата са без трудови доходи.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *