195 четения

Бизнесът: Какво става с резервациите за Нова година

Ако ресторантите не отворят, хиляди хора ще посрещнат 2021 г. на опашките пред бюрата по труда

Хотелите и къщите за гости в цялата страна вече имат направени резервации за Коледа и Нова година, а техните клиенти очакват да посрещнат празниците в безопасност в местата за хранене и настаняване.

В трудната икономически година, заради мерките за ограничаване на пандемията, двуседмичните празници в края на 2020 г. са единствения шанс за местата за настаняване да оцелеят и да запазят персонала си. Ако сега обаче не бъдат отворени заведенията в хотелите или не бъдат компенсирани от държавата финансово, хиляди хора ще посрещнат 2021 г. на опашките пред бюрата по труда, казват още от асоциацията.

Това се казва в писмо на представители на големите хотели и ресторанти в страната до министър-председателя Бойко Борисов и министъра на туризма Марияна Николова, в което се припомня, че когато бяха обявени новите рестрикции, публично е било обещано след три седмици бизнесът отново да заработи.
Причина за писмото стана изказване на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, че ще настоява строгите мерки да останат и след 21 декември.

 

istock
За пореден път управляващите не изпълняват обещанията и ангажиментите си към бизнеса и откровено подвеждат инвеститорите, пишат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

В случай, че мерките наистина бъдат удължени и след 21 декември, БХРА настоява спешно да заработи схема за компенсиране на собствениците на хотели и заведения, за да се избегнат масови фалити.

Според тях финансовата помощ от страна на държавата към хотелиерите и ресторантьорите вече е задължителна и тя трябва да бъде в размер минимум на 30% от оборота за периода на затваряне от предходната година, а за новите бизнеси – на предходния период, в който са били отворени с пълен работен капацитет.

 

istock
БХРА са категорични, че е задължително да бъдат предвидени и помощи за персонала в хотелите и заведенията към тях, които в момента не могат да се възползват от нито една социална мярка, тъй като се водят работещи, макар и само на хартия.

Надяваме се на вашата подкрепа, тъй като сме сигурни, че всеки далновиден политик би подпомогнал в момент на криза структуроопределящ бранш на икономиката, който осигурява препитанието на цели региони и на редица други сектори, се казва в писмото на БХРА до премиера Бойко Борисов.
Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *