Превръщат странноприемница на Ксилифор в къща за изкуства

Занаяти и изложби ще показват от Туристическо дружество „Трапезица”, набират средства за проекта си

 

ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО „ТРАПЕЗИЦА-1902“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРОДЪЛЖАВА БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА СИ КАМПАНИЯ, с която набира средства за реконструкция, обновяване, оборудване и обзавеждане на културен център „Къща за изкуства, култура и занаяти“ в парка „Ксилифор”. „Проектът е тригодишен, но най-вероятно няма да успеем да го реализираме за това време и ще ни отнеме повече години, но не се отказваме. За съжаление, тази година нямаме възможност да направим традиционния си благотворителен бал, затова пускаме банковата сметка на дружеството и апел за съдействие“, коментира секретарят на дружеството Георги Димитров.

И уточнява, че идеята е съществуващата странноприемница да бъде превърната в къща за изкуство, култура и занаяти. В тази къща ще има културен център за прояви с подходящи зали за презентации, обучения и изложбена площ. Към културния обект ще бъдат обособени и три демонстрационни зали за практикуване на занаяти като туристическа атракция за деца и ученици, както и за семеен туризъм. Предвижда се и реконструкция на прилежащото пространство, за да бъде обособена и издигната открита сцена на талантите. „Познатата на всички сграда на странноприемницата ще бъде изцяло реконструирана, като напълно ще бъде променена функцията й от бивш ресторант в културен център за дейности и прояви. За тази цел трябва да подменим всички инсталации – ВиК, електрическата и отоплителната, в сградата. Нужна е подмяна на настилки, мазилки, облицовки, дограми, покрив и покривна конструкция, както и да направим външна топлоизолация“, разказва още Георги Димитров. След това допълва, че до момента в резултат на дарителската кампания са ремонтирани около 150 квадрата от покрива, който е общо 480 кв. м.

ВЕЧЕ БЛИЗО 120 ГОДИНИ ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО „ТРАПЕЗИЦА-1902“ СЕ ГРИЖИ ЗА ПОДДЪРЖАНЕТО НА ЦЯЛАТА ЕКОЗОНА „КСИЛИФОР“. Голяма част от средствата, които са нужни за целта, членовете на дружеството набират именно чрез Благотворителния коледен бал. Той е идея още на основателите на дружеството и те са го провеждали всяка година от началото на миналия век. Така е била построена и първата туристическа хижа в България, която се е намирала на хълма Царевец. Тя е била открита на 24 май 1922 година“, припомня Георги Димитров. Той и неговите колеги са възстановили Благотворителния коледен бал през 2007 г. и оттогава за първи път през този декември балът няма да се проведе.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

Дарителска сметка:

ТД „Трапезица – 1902“ IBAN: BG35 UNCR 9660 1093 6537 10 BIC: UNCRBGSF; УниКредит Булбанк – гр. Велико Търново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *