Водещи новиниОбразование

30 години празнува факултетът „Математика и информатика“ на ВТУ

С ОНЛАЙН СРЕЩА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ И СТУДЕНТИТЕ ОТ ФАКУЛТЕТА ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ще отпразнуват 30-ия рожден ден на факултета си. В чест на годишнината е била и проведената в края на миналия месец онлайн научна конференция.

„Историята на факултета започва през април 1986 г., когато със заповед на Министерството на народната просвета в рамките на Педагогическия факултет на ВТУ е създадена катедра „Математика и информатика”. Празнуваме рожден ден обаче на 17 декември. На тази дата четири години по-късно е създаден факултетът като естествено продължение на катедра „Математика и информатика“. И първият декан е проф. дмн Недю Попиванов“, разказва настоящият декан на математиците доц. д-р Марияна Николова.

Първата специалност е „Математика и информатика“ и тя е разкрита през март 1987 г. Година по-късно се появява специалност „Информатика“. През 2004 г. започва обучение по нова бакалавърска програма „Компютърни науки“, като първите студенти в нея отбелязват своеобразен рекорд за ВТУ – всички записани първокурсници са с максимален бал отличен 6.00 на кандидатстудентския изпит по математика и отличен 6.00 от дипломата за завършено средно образование.

„През 2016 г. стартира още една нова специалност – „Софтуерно инженерство“. В нея е заложена идеята за обвързване на бизнеса с обучението и пред студентите застават като преподаватели реално работещи програмисти и асистенти от IT сектора. Студентите от първия випуск на тази специалност се дипломираха през лятото на тази година“, допълва още доц. Николова. И уточнява, че само преди две години във факултета е създадена още една интересна за младите хора специалност – „Информационно брокерство и дигитални медии“.

„Приложни компютърни науки“, „Уеб технологии и разработване на софтуер“, „Информационни системи в съдебната и изпълнителната власт“ са сред най-актуалните магистърски програми, които факултетът предлага. Тук се обучават и бъдещи учители по математика, информатика и информационни технологии в професионално направление „Педагогика на обучението по…“.

В МОМЕНТА ФАКУЛТЕТ „МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА“ ОБУЧАВА СТУДЕНТИ ПО 5 БАКАЛАВЪРСКИ, 11 МАГИСТЪРСКИ И 3 ДОКТОРСКИ СПЕЦИАЛНОСТИ. Дипломираните компютърни и софтуерни специалисти са сред най-високоплатените, а търсенето им на пазара на труда е традиционно високо. Същото важи и за студентите, които завършват педагогическите специалисти по математика и информатика, казва доц. Николова и допълва, че възпитаниците на факултета успяват да си намерят работа още като студенти благодарение на отличното си представяне в стажантската си практика.

ОТ ФАКУЛТЕТА ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА Е И ПЪРВИЯТ НОСИТЕЛ НА АКАДЕМИЧНАТА НАГРАДА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СТЕФКА ДЖУМАЛИЕВА. Тя спечели отличието през 2005 г. и в момента работи за Европейската комисия и заема няколко длъжности в Генерална дирекция „Информатика”, където тя е IТ бизнес анализатор, мениджър IТ стратегия и планиране и асистент на генералния директор на дирекцията.

През 2018 г. още един абсолвент на факултета грабна престижната награда и това е Борислав Анчев, който вече е учител по математика и информатика в частната гимназия „Аркус“.

Миналата година гл. ас д-р Мария Джумалиева-Стоева, която е преподавател в катедра „Алгебра и геометрия“, завоюва стипендия по програмата „За жените в науката“ за високите си постижения в природните науки. Наградата от 5000 евро й беше връчена на церемония лично от вицепрезидента Илияна Йотова. А успехът на д-р Мария Джумалиева-Стоева е благодарение на проекта й за нелинейни кодове, които да гарантират сигурността на информационните системи и невъзможността недобронамерени лица да могат да достигнат до тях.

„За 30-те години на съществуване и развитие за успехите на факултет „Математика и информатика“ недвусмислено говори броят на дипломираните и реализирани студенти. Те са най-ценната реклама и заслужена гордост на факултета. Негови възпитаници работят в много институции – обществени структури, регионални, национални и международни софтуерни компании, училища. Търсят ги, защото са надеждни професионалисти в областта на математиката, информатиката, компютърните науки и информационните технологии“, категорична е доц. Марияна Николова.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *