5 признака, че сте контролиращ партньор, макар да не изглежда така

Ако бракът или връзката ви внезапно са се провалили, въпреки че сте смятали човека до себе си за любовта на живота си, възможно е да сте допуснали голяма грешка. Чудите ли се защо съпругът ви внезапно си е тръгнал? Чудите ли се защо започвате да се карате всеки път, когато вие просто искате да дадете съвет или да отправите градивна критика? Тези и още други признаци показват, че се намирате в контролираща връзка и контролиращият партньор сте самите вие. Много е трудно човек да осъзнае поведението си на контролиращ партньор. Отрицанието е много характерно. Невинаги човек прави това с умисъл. В повечето случаи се касае до подсъзнателни мотиви, продиктувани от добри намерения или несигурност, проблеми с егото, които провокират контролиращо поведение. Ако мислите, че не сте контролиращ партньор, вижте признаците, които всъщност показват, че сте такива.

Винаги го критикувате
Градивните критики, съветите, онова, което наричате „просто предложение“ или „просто моето мнение“ са все начини да се опитвате да направлявате мислите и действията му. Това отравя отношенията ви с времето и кара партньора ви да иска да се откъсне от вас.

Изолирате го от приятели и семейство
Контролиращият партньор отново няма скрити лоши намерения зад стремежа си да откъсне половинката си от близките му хора с убеждението, че му прави добро. В действителност го откъсвате от хората, които биха могли да бъдат негова утеха от вашите постоянни критики.

Заплашвате да напуснете връзката или дори да си навредите
Това е висша форма на желание за контрол, зад която обаче се крие безкрайна несигурност в себе си. Ако заплашвате по различни начини половинката си, вие всъщност показвате собствената си несигурност. Обезценявате личността си по този начин, показвайки, че нямате какво друго да предложите, освен да използвате емоционално насилие спрямо него.

Винаги поддържате война по точки
Ако мислено си записвате всяко нещо, всеки жест, който правите за него, а след това търсите отплата, искате от него да прави същото за вас, това е контролиращо поведение. Любовта и връзките не са състезание по това кой ще е по-добър партньор от другия. Ако единият дава по един начин, другият го прави по друг. Приемете това и не допускайте грешката си следващия път.

Непрекъснато го карате да се чувства виновен
Никой не би искал да е постоянно виновен за всичко. Вменяването на вина е основен механизъм за упражняване на контрол. Това е невидима сила, която позволява на контролиращия партньор да се чувства силен, като в действителност нагнетява само напрежение и отблъсква партньора си.

Източник: струма.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *