251 четения

Правят конкурс за нови символи на старата столица

Велико Търново повторно ще кандидатства за Европейска столица на културата за 2032-ра

 

КОНКУРС ЗА ОБОГАТЯВАНЕ ВИЗИЯТА НА СЕГА СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ГЕРБ И СИМВОЛИ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ще бъдат обявени през следващата календарна година. Това се казва в изготвения план за изпълнение на 10-годишната стратегия за развитие на културата в община Велико Търново. Планът е за 12 месеца и в него са включени няколко приоритетни области, към които Общинската администрация, както и всички институции, свързани с културата и духовността на старата столица, да насочат усилията си.

Във Велико Търново учредяват и национални награди за литература, публицистика, култура и архитектура на името на Ем. Станев, П. Р. Славейков, Патриарх Евтимий и Колю Фичето.

Според този план, който предстои да бъде гласуван на сесия на Общинския съвет, конкурсът ще е за актуализиране визията на всички символи – герб, знаме, ключ, огърлица, почетен знак, медал „Велико Търново“ първа и втора степен, почетна книга на града. Актуализирането на символите на града е продължение на решението на Народното събрание от 12 април 2019 г., в което градът беше обявен за историческа и духовна столица на България. Затова предстои да бъде пуснат конкурс и за брандиране на града като историческа и духовна столица на България в национални и международни инициативи, документи, кореспонденция и др.

И пак в тази връзка в плана е заложено изготвянето на наредба на Общинския съвет, която да предостави мандат на кмета да преговаря с компетентните държавни институции за приемане от Народното събрание на статут на Велико Търново като историческа и духовна столица на България. Ако този статут стане факт, той ще изисква и целево финансиране на поредица от културни събития в старата столица.

План за опазване и управление на историческо селище Велико Търново, изграждането на нова сграда за библиотека, творчески дейности в сферата на визуалните изкуства и архитектурата, приложните занаяти, литературата и академични изследвания чрез резидентски програми за индивидуални творци, са част от дейностите, за които В. Търново може да получи финансиране като духовна и историческа столица на България.

РЕАЛИЗИРАНЕ НА ПРОГРАМА „КИНО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО“, ЧИЯТО ЦЕЛ Е ДА ПРИВЛЕЧЕ ФИЛМОВИ ПРОДУКЦИИ И ПРЕМИЕРИ НА БЪЛГАРСКИ ФИЛМИ, е сред най-интересните идеи, включени в стратегията за култура. Както и учредяването на национални награди, които да бъдат за художествена литература на името на Емилиян Станев, за публицистика – „П. Р. Славейков“, за изследвания на средновековната култура, наречена „Патриарх Евтимий“ и за архитектура – „Колю Фичето“. Общинската администрация е категорична, че Велико Търново има сили и капацитет отново да се бори за Европейска столица на културата през 2032 г., както и за домакинството на инициативата на ЮНЕСКО „Световна столица на книгата“ през 2023 г.

Стратегията предвижда и приемане на правилник за прилагане на програмата „Календар на културните събития“ на Община Велико Търново. Като част от този правилник ще бъде изработен и специален знак, с който да се обозначават събитията, включени в официалния културен календар.

СЪЗДАВАНЕ НА ПЛАН ЗА ОПАЗВАНЕ И УПРАВЛЕНИЕ ИСТОРИЧЕСКО СЕЛИЩЕ ВЕЛИКО ТЪРНОВО също е част от дейностите, с които Общината ще защити статута на Велико Търново като историческа и духовна столица на България. В стратегията има идеи за подобряване на градоустройствената комуникация между ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Стария град, за социализация на крайречната улица, както и за развиване средата в квартал „Асенов” и Арбанаси.

Строителството на експозиционен център с многофункционална концертна зала в района на Старото военно училище, разширяване на експозиционната площ на Регионалния исторически музей, ремонти и подмяна на оборудването на читалищни сгради, създаване на Програма за микропроекти за естетизация на градската среда също са идеи, заложени в стратегията за култура. Предвидени са и още възможности за обогатяване на фондовете и сбирките на Художествена галерия „Борис Денев“, РБ „П. Р. Славейков“, Държавния военноисторически архив, Държавния архив и музея.

Предстои администрацията да работи за повишаване информираността и комфорта на посетителите на културни обекти. За тази цел ще бъде създадена съпътстваща инфраструктура на културните обекти, съобразена с екологичните стандарти и достъпна за хората в неравностойно положение. Във Велико Търново ще станат повече местата за събития на открито, както и пространствата за показване на произведения на изкуството. Все повече ще стават и събитията, които ще бъдат домакинствани от малките населени места.

Ще бъде създаден електронен регистър на паметници и мемориални знаци, в който ще бъдат включени и данни за нематериалното културно наследство в региона. Целта е да бъде систематизирана информацията, свързана с историята на Велико Търново. Освен това Общината ще кандидатства през 2021 г. за „Знак за Европейско наследство“, ще работи и за създаването на Клъстер Велико Търново.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *